Direct naar artikelinhoud

Trump houdt van Poetin (en omgekeerd)

Tussen Donald Trump en Vladimir Poetin ontluikt een opvallende 'bromance'. Het klikt niet alleen omwille van hun autoritaire leiderschapsstijl. Beiden delen ook vastgoedprojecten met dezelfde oligarch in Moskou. maarten rabaey

Poetin over Trump: "Hij is een zeer kleurrijk, getalenteerd mens."

Trump over Poetin: "Ik zou erg goed met hem opschieten. Hij is tenminste een leider, in tegenstelling tot wat wij hebben in ons land."

In politiek Washington zorgt Trump nog maar eens voor schaamrood. Na eerst alle moslims te hebben beschimpt wisselt de Republikeinse koploper nu al dagen liefdesverklaringen uit met het Kremlin, met wie Amerika's diplomatieke relaties nog altijd onder het vriespunt liggen. Poetins regime ligt onder vuur voor zijn annexatie van de Krim, oorlog in oostelijk Oekraïne, militaire steun aan het regime van Assad en het vermoorden van journalisten (Anna Politosvkaja) en politieke dissidenten (Alexander Litvinenko). Het laat Trump siberisch. "Ons land doodt toch ook veel?", zei hij zondag in de ontbijtshows.

De match tussen Trump en Poetin is geen toeval. "Stilistisch lijken ze vrij goed op elkaar", zei Masha Gessen, de Russisch-Amerikaanse Kremlin-kenner, tegen CNN. "Beide mannen worden gekenmerkt door hun agressieve pose. Poetin heeft ontzag voor strijders en kijkt neerbuigend naar kalmte en overleg. Hij wil manhaftige tegenstanders, die hij begrijpt."

Ook hun wereldbeeld stemt overeen. Gessen: "Poetin gelooft oprecht dat Rusland omringd is door vijanden en dat de taak van een president eruit bestaat om tegenstanders angst aan te jagen." Met Trump in het Witte Huis zouden de VS ook die weg inslaan. "China, Mexico en Japan geven ons doodsteken", torpedeerde Trump Amerika's handelsrelaties. "Zij eten onze lunch."

From Russia with Love

Met Vladimir zou The Donald wel zoete broodjes bakken. Zowel in Syrië als Oekraïne beloofde hij het Kremlin zijn gang te laten gaan. Of deze strategie rijmt met Trumps slogan 'Make America Great Again' valt te betwijfelen, want Poetin maakte net van zijn strijd tegen een pro-Amerikaanse invloedssfeer in Oost-Europa en het Midden-Oosten een prioriteit.

Maar Trump is Amerika niet. Trump zal altijd eerst vastgoedmiljardair zijn, met financiële belangen die elke politiek overstijgen. Daarachter schuilt mogelijk de werkelijke verklaring van zijn 'From Russia with Love'-boodschappen met Poetin.

Beiden doen zaken met dezelfde vastgoedoligarch in Moskou, miljardair Araz Agalarov (60), die acht jaar geleden zijn stempel drukte door een Russisch dorp te doen wijken voor zijn landgoed. De CEO van de Russische Crocus Group is de op 45 na rijkste man van Rusland en nr. 1006 op de wereldwijde Forbes-lijst van miljardairs.

Poetin decoreerde Agalarov twee jaar geleden al voor de bouw van conferentie- en winkelcentra in Rusland. Trump organiseerde met hem de Miss Universe-verkiezingen van 2013, in Moskou. Trump beloofde er Agalarov samen te werken om ook in Moskou een Trump Tower te bouwen, naar het model van zijn iconische wolkenkrabber in New York City.

Fallussymbool

Trump droomt hier al van sinds 1987. Kranten van toen leren dat hij al voor de val van het IJzeren Gordijn als 41-jarige ondernemer contact had met sovjet-partijbonzen in de hoop voor hen luxehotels op te richten in Moskou en het toenmalige Leningrad (Sint-Petersburg), een initiatief dat samen met de USSR de mist in zou gaan.

Toenmalig KGB-agent Vladimir Poetin ruikt nu zijn kans om met tovaritsj Trump alsnog een Manhattan aan de Moskva te bouwen. Alleen de financieel-economische sancties omwille van Oekraïne staan de oprichting van beider nieuwe fallussymbool nog in de weg. Van Trump mogen ze stopgezet worden, "als Rusland zich gedraagt".