Direct naar artikelinhoud

Schadevergoeding na missen klasfoto

Twee Nederlandse meisjes die het bezoek van de schoolfotograaf moesten missen vanwege het Offerfeest krijgen een schadevergoeding.

De schadevergoeding van 250 euro per kind valt wel fors lager uit dan de 10.000 euro die de moeder van de dochters geëist had van de Maria Montessorischool in Den Haag. De vrouw was eerder dit jaar woedend dat haar dochters niet op de klasfoto stonden omdat de schoolfotograaf langs kwam tijdens het islamitische Offerfeest.

Volgens de vrouw was het aan haar dochters niet uit te leggen dat ze niet op de foto stonden. "Weet u hoe het voelt als je dochtertje van vijf elke dag bij binnenkomst in de klas naar de foto kijkt en vraagt 'mama, waarom sta ik hier niet op?", zou de moeder tijdens de rechtszaak hebben gezegd.

De Maria Montessorischool vond het zelf ook "een ongelukkige planning", maar het lukte niet meer om de schoolfotograaf te verzetten. Als alternatief konden kinderen met een islamitische achtergrond die dag heel vroeg op de foto, zodat ze meteen daarna klaar waren voor het Offerfeest. De meeste ouders maakten gebruik van dat aanbod. De twee dochters van de vrouw niet omdat zij op dat moment al in de moskee zaten voor het traditionele gebed.

Speciaal vanwege de afwezige leerlingen maakte de adjunct-directeur drie weken later alsnog een gezamenlijke klasfoto. Die foto werd gratis aan alle ouders ter beschikking gesteld. Maar de rechter zou toch begrip hebben gehad voor het verhaal van de moeder. De alternatieve foto vond hij 'een leuk gebaar' zijn, maar nog steeds geen 'professionele foto'.