Direct naar artikelinhoud

Nederlandse asielzoekers krijgen 'sobere maar rechtvaardige' woonst

De Nederlandse regering wil asielzoekers met een verblijfsvergunning geen voorrang meer geven bij de verdeling van sociale huurwoningen. Vluchtelingen die uit asielcentra komen, zullen geplaatst worden in 'sobere, maar rechtvaardige' huisvesting.

Premier Mark Rutte (VVD) zei dat gedacht moet worden aan "containerwoningen of verbouwde kantoren". Volgens PvdA-leider Diederik Samsom gaat het om "woonruimtes waar ook studenten wel interesse in kunnen hebben".

De asielzoekers hoeven wel geen of weinig huur te betalen. Daardoor kan een eventuele bijstandsuitkering omlaag en kunnen toeslagen verdwijnen. "Die krijgen ze in natura", zei Samsom.

Omdat ze ook een ziektekostenverzekering krijgen, kan de uitkering wat de VVD betreft zelfs omlaag naar een leefgeld van "enkele tientallen euro's".

Het is van groot belang dat asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen niet te lang in een asielcentrum blijven, vindt het kabinet. Daar houden ze plaatsen bezet voor nieuwe vluchtelingen, die op dit moment in groten getale naar Nederland komen. Er wordt naar gestreefd binnen zes weken tienduizend asielzoekers te verhuizen van asielzoekerscentra naar plekken waar ze tijdelijk kunnen verblijven.

De regering handelt nadat het in Utrecht tot rellen kwam tussen tegenstanders van de vluchtelingenopvang en de politie. Ook in de landelijke gemeente Oranje waren eerder al bussen van asielzoekers geblokkeerd door verontruste inwoners.