Direct naar artikelinhoud

Nieuw seizoen 'Fargo', nieuw bloedbad

Vreselijke misverstanden en ouderwetse menselijke gebreken die tot een uitzinnig bloedbad leiden: met die centrale formule keert de tv-reeks Fargo vandaag voor een derde seizoen terug op Netflix. Ewan McGregor neemt deze keer de twee (!) hoofdrollen voor zijn rekening.

Vanaf het eerste moment dat de camera over de winterse landschappen van de Amerikaanse staat Minnesota rolt, weet je dat er vreselijke dingen zullen gebeuren in de misdaadserie Fargo, die vandaag haar derde seizoen aanvat op Netflix. Scènes uit de reeks, en de filmklassieker uit 1996 van Joel en Ethan Coen waarop ze verder borduurt, spelen zich erg zelden af in de plaats uit de titel, de hoofdstad van de Amerikaanse staat North Dakota.

In plaats daarvan wordt er telkens ingezoomd op een klein dorp in de buurt, net over de grens met het naburige Minnesota, waar de kleinmenselijke gebreken van de inwoners leiden tot geweld en moord. Daarmee roepen ze vervolgens misdadige en/of neokapitalistische machten uit de hoofdstad over zich af, die de hele leefgemeenschap doen wankelen.

In seizoen drie is die plaats delict in wording het stadje St. Cloud, Minnesota, ergens in 2010, waar de rivaliteit tussen tweelingbroers Emmit and Ray Stussy (twee keer Ewan McGregor) het beginpunt vormt van de bloederige hommeles.

Het kruitvat waarvan de lont alleen nog moet worden aangestoken is deze keer het maatschappelijke verschil tussen de twee: de verzorgde selfmade man Emmit wordt benijd om zijn succes door Ray, een reclasseringsofficier met een nektapijtje, en die afgunst zet de gewoonlijke golf van geweld in gang. Net als het ongelukkige huwelijk van de tot waanzin gedreven family man Lester Nygaard (Martin Freeman) uit de eerste reeks, en de onbezonnen maffia- afrekening in de tweede.

Fargo's tweede seizoen, met zijn eighties-setting, zijn met een compromisloze flair in beeld gebrachte shoot-outs en zijn memorabele ufo-bezoeken, was een tough act to follow. De creatieve krachten achter de reeks hebben dan ook duidelijk hun best gedaan om dit seizoen weg te blijven van verdere visuele excessen, en de reeks - die zich nu in 2010 afspeelt - terug in lijn te brengen met de beduusdere eerste jaargang.

Dat viel de Amerikaanse critici meteen op. "Er zijn een paar waarlijk shockerende momenten in het begin, maar het voelt allemaal een beetje te vertrouwd aan", schreef website The A.V. Club. En volgens nieuwssite Salon is Fargo met dit seizoen "aan het flirten met bekend terrein."

Meer intimiteit

Producer Warren Littlefield had dat echter al voorspeld in het begin van het jaar, toen hij de reeks besprak tijdens de Television Critics Association Press Tour in de VS: waar het tweede seizoen ontaardde in een gangsteroorlog, blijven de gebeurtenissen in dit derde deel beperkt tot slechts elf personages. "Het belangrijke element aan jaar drie is dat er meer intimiteit is. We hebben een kleinere cast, en dat laat ons toe om dieper in te gaan op ieder personage."

Per definitie begint Fargo ieder seizoen overigens met een schone lei. Het is een anthology series, net als True Detective: ieder jaar wordt er een compleet nieuw verhaal verteld, met compleet nieuwe personages, die slechts minieme raakpunten vertonen met die van de vorige seizoenen.

"We houden van het idee dat er, zoals je zag in jaar twee, een boek bestaat dat True Crimesof the Midwest heet", zegt Littlefield. "Waarvan de Coens hun film één hoofdstuk is, en ieder seizoen van de serie een ander."