Direct naar artikelinhoud

Clintons dure speeches breken haar zuur op

Sinds begin 2014 hebben de Clintons 25 miljoen dollar geïncasseerd met speeches. Dat bedrag katapulteert Hillary naar de top van de grootverdieners. Precies in de hoek waar ze politiek niet wil zitten.

Hillary Clinton staat pal voor de gewone man, maar haar geld komt vooral van de rijken. In 16 maanden tijd hebben Hillary en Bill meer dan 25 miljoen dollar geïncasseerd met zo'n honderd speeches voor grote bedrijven, banken en andere organisaties. Hillary's boek Hard Choices leverde 5 miljoen dollar extra op. Ze betalen 30 procent belasting op dit geld.

Het bedrag komt van de Clintons zelf. Omdat Hillary zich officieel kandidaat heeft gesteld, is zij verplicht haar inkomsten te rapporteren aan de Federale Kiescommissie.

Verrassend is het nieuws niet. Bekend is dat de Clintons sinds Bills vertrek als president in januari 2001 veel geld ophalen in het sprekerscircuit. De teller staat op 125 miljoen dollar. Ze behoren tot de top op de lijst van Amerikaanse grootverdieners. Niet eens de bovenste 1 procent, maar de bovenste 0,1 procent.

Rekeningen betalen

Dat is een hoek waar Hillary politiek niet wil zitten. Zij presenteert zich als de kandidaat van de 99 procent van gewone Amerikanen. In de campagne zal moeten blijken hoe geloofwaardig de kiezers haar vinden als politicus die de economische ongelijkheid wil aanpakken.

Hillary is vanwege haar kandidatuur gestopt met het geven van betaalde toespraken. Bill gaat ermee door. "Ik moet onze rekeningen betalen", zegt hij. Het is de vraag of dat wel zo'n handige opmerking is. Want wat mogen dat dan wel voor rekeningen zijn dat je 250.000 dollar voor een speech vraagt, zullen de ploeteraars in de suburbs denken. Vast niet dezelfde rekeningen als die zij maandelijks met een wee gevoel in de buik openmaken.

Wat ook in het nadeel van Hillary kan werken, is dat een deel van haar Democratische partij onder leiding van senator Elizabeth Warren naar links beweegt. Zo dreigt voor haar, ironisch genoeg, hetzelfde gevaar als voor Mitt Romney in de presidentsverkiezingen van 2012. President Obama en de Democraten slaagden er toen met succes in de Republikein neer te zetten als een kapitalist en miljonair die ver afstond van het volk.

Nu is het de beurt aan de Republikeinen. Bills opmerking over de rekeningen werd meteen aangegrepen om te beweren dat de Clintons hun voeling met het gewone leven hebben verloren.