Direct naar artikelinhoud

Jongeren vaak niet meer in staat tot 'echt' contact

Jongeren hebben steeds meer moeite om 'in het echte leven' te praten met elkaar of relaties aan te knopen. Dat concludeert jongerentelefoon Awel, op basis van contacten met jongeren.

Toen er nog geen sociale media waren, waren de regels eenvoudig. Je werd verliefd, je verzamelde al je moed, je stapte op de ander af en dan kon het alle kanten uit. Met de komst van Facebook, Instagram en andere socialenetwerksites veranderde dat. Contact leggen kon voortaan ook virtueel. Maar de gevolgen zijn dramatisch, stelt Awel vast. Uit gesprekken die de jongerentelefoon had met 120 jongens en meisjes tussen 11 en 19, blijkt dat jongeren het als een heel groot probleem ervaren om los te komen van dat virtuele en elkaar te leren kennen in het 'echte' leven.

"Sociale media hebben de drempel om contact te leggen erg laag gemaakt", zegt Sibille Declercq van Awel. "In plaats van op de speelplaats op elkaar af te stappen, sturen jongeren elkaar een 'vriendschapsverzoek'. Ze chatten, maar ze praten niet in het echt. Als dat moment er dan tóch komt na een tijdje, weten ze niet waarover ze het moeten hebben."

Te pijnlijk

Uit een onderzoek dat de Universiteit Antwerpen uitvoerde bij bijna vijfhonderd jongeren, blijkt dat flirten een voornamelijk digitale aangelegenheid is geworden. Doctoraatsonderzoeker Joris Van Ouytsel: "Online vallen de remmingen weg. Als je de ander niet moet aankijken, vinden jongeren praten gemakkelijker. Je doet het op je eigen tempo, want je kiest zelf wanneer je antwoordt op een bericht. En afwijzing per sms komt minder hard aan."

Relaties starten niet alleen steeds vaker op sociale media, soms gaan ze daar vaak ook een heel eigen leven leiden. Declercq: "We komen soms in contact met jongeren die zeggen dat ze hun lief énkel kennen vanop sociale media en hem of haar nog nooit in het echt hebben gezien."

Openingszin

Aan jongeren die raad vragen, geeft Awel richtlijnen mee. Declercq: "We zeggen jongeren niet met een belerend vingertje wat ze moeten doen. In de plaats geven we ze erkenning en denken we mee na met hen, over wat een oplossing zou kunnen zijn. Welke openingszin zou goed zijn? Waar zou zo'n gesprek kunnen plaatsvinden?"

Tegen ouders zegt Awel: "Praat met jullie kinderen. Laat in de thuissituatie zien hoe zo'n gewoon gesprek eruitziet."