Direct naar artikelinhoud

Ruim honderd meldingen over bijwerkingen ADHD-medicatie

Sinds 2008 heeft het Agentschap voor geneesmiddelen (FAGG) 117 meldingen gekregen over bijwerkingen van ADHD-medicatie. In twee dossiers was sprake van een dodelijke afloop.

Methylfenidaat, oftewel rilatine of concerta. Dat middel deed de voorbije negen jaar 117 bedrijven, artsen, apothekers en patiënten het FAGG contacteren. Ze maakten het agentschap attent op bijwerkingen − sommige mild, sommige ernstig. In twee gevallen was sprake van een overlijden.

Het FAGG benadrukt dat er geen causaal verband is tussen het gebruik van methylfenidaat en de twee overlijdens. Ze weten alleen dat de patiënten in kwestie − een 17- en een 90-jarige − rilatine slikten toen ze stierven. "We kunnen niet spreken van een eenduidige oorzaak. Veel factoren kunnen een rol spelen. Wat was hun medische toestand? Welke andere medicijnen slikten ze?"

Reden tot ongerustheid ziet het FAGG niet. "Alle meldingen worden op Europees niveau opgevolgd. Bij verontrustende signalen wordt ingegrepen."

In Nederland raakten gelijkaardige cijfers bekend: drie volwassenen zijn er overleden, en ook zij hadden rilatine genomen. Er werd aangedrongen op meer onderzoek. Ook klonk bezorgdheid over het toenemend aantal meerderjarige gebruikers: de teller in Nederland staat op 57.000, terwijl het middel voor hen niet goedgekeurd is.

In België wordt methylfenidaat alleen voor minderjarigen terugbetaald. Artsen kunnen het wel voorschrijven aan volwassenen. Cijfers zijn er niet, maar volgens psychiater Steven Stes gebeurt dat steeds vaker. Dat rilatine gevaarlijk zou zijn voor hen, gelooft hij niet. "Als het juist gebruikt wordt en goed opgevolgd, zijn er weinig problemen."