Direct naar artikelinhoud

Spanning loopt op bij rectorverkiezing UGent

De eerste ronde van de rectorverkiezing van de UGent wijst nog geen definitieve winnaar aan. Volgende week wordt er opnieuw gestemd.

De kandidaat-rector moet een tweederde meerderheid van de stemmen behalen, maar dat is niet gelukt. Wel staat kandidaat-rector Rik Van de Walle met kandidaat-vicerector Mieke Van Herreweghe aan kop. Het duo kreeg ruim de helft van de stemmen (57,8 procent). Tegenstander Guido Van Huylenbroeck met kandidaat-vicerector Sarah De Saeger moesten het stellen met 36,2 procent.

Opvallend is dat slechts 6 procent van de stemmen blanco werd ingevuld. Dat is volgens de UGent het bewijs dat de kandidaat-rectoren voldoende overtuigend waren om mensen hun keuze te laten maken.

De invloed van de logehetze op de verkiezingsuitslag mag gerelativeerd worden volgens Tine Dezeure van UGent. "De verkiezingen zijn bitsig geworden door de discussie. Maar uiteindelijk zijn beide kampen teruggekeerd op de inhoud. De kandidaten hebben elke dag hun programma's toegelicht aan de kiezers. Dat heeft de focus weer verlegd."

"Deze week werd de temperatuur gevoeld. De kandidaten weten nu waar ze staan", klinkt het nog. Volgende week vindt van woensdag tot vrijdag een tweede stemronde plaats. Of de strijd om het rectorschap dan zal worden beslecht is nog maar de vraag. Het duo Van de Walle staat op kop, maar moet nog een heel aantal stemmen meer weten binnen te halen om op de tweederde winst uit te komen.

Een nieuwe groep stemgerechtigden van de UGent waren de studenten. Slechts 17 procent van hen trok naar de (digitale) stembus. De raad voerde actief campagne, al blijft het moeilijk om studenten te motiveren om te gaan stemmen, klinkt het bij de studentenraad.