Direct naar artikelinhoud

Alweer mag België dromen van finale in Davis Cup

België mag twee jaar na datum weer dromen van de finale van de Davis Cup tennis. David Goffin veegde in drie sets de vloer aan met de Italiaan Paolo Lorenzi en schonk België de kwalificatie voor de halve finale. In september wacht Australië.

Uiteraard is het veel te vroeg om al victorie te kraaien. Australië, met ex-speler Lleyton Hewitt als kapitein, kan straks rekenen op Nick Kyrgios, pas 21 jaar maar al zestiende op de ATP-ranking. Vraag maar aan Novak Djokovic hoe sterk Kyrgios is. In maart kreeg de Serviër twee keer van hem op zijn donder, en ook Roger Federer en Rafael Nadal maakten al pijnlijk kennis met de Australiër. Afgelopen weekend legde hij in de kwartfinale van de Davis Cup de Amerikanen John Isner (ATP 23) en Sam Querrey (ATP 25) telkens in drie sets over de knie.

"Kyrgios is het enfant terrible van het tennis én een ongelooflijk talent", weet de Belgische kapitein Johan Van Herck. "Maar met wat wij nu in huis hebben, zijn we gewapend om de strijd aan te gaan. Ik zei mijn spelers daarnet nog: 'Het avontuur is nog niet gedaan.' Met dit team kunnen we ver geraken."

Zeker als David Goffin tennist zoals hij dat gisteren deed. Paolo Lorenzi kwam er eigenlijk niet aan te pas: 6-3, 6-3 en 6-2. Goffin: "Perfecte match, perfecte score - ik kon niet beter wensen dan het derde punt zó te winnen. Ik heb mijn job gedaan. Ik wist wel dat Lorenzi me geen enkel punt cadeau zou doen, maar ik heb meteen de wedstrijd naar me toe getrokken. Zalig om dat voor zo'n enthousiast publiek te kunnen afmaken. Nu, als het mij niet was gelukt, dan was er nog altijd Steve Darcis om de klus te klaren, hé. Maar ik wilde hem die stress besparen (lacht). Ik wilde die kwalificatie zo snel mogelijk veiligstellen. Wie weet kan ik nu nog het afscheid van Tom Boonen meepikken."

Daar was hij te laat voor. Ook ploegmaat Joris De Loore miste de sprint in Roubaix: hij verloor het verplichte afsluitende partijtje tegen Alessandro Giannessi, nadat hij zaterdag in een spannende vijfsetter met Ruben Bemelmans onderuit was gegaan, waardoor Italië de schade kon beperken (3-2).

Intussen legde Van Herck uit dat Goffin niet eens tot het uiterste was gegaan: "David was veel te sterk voor Lorenzi. Ik had de indruk dat hij nog een tandje had kunnen bijsteken, indien nodig." Goffin kan dat misschien bewaren voor zijn clash met de Australiërs, want niet alleen Djokovic en Federer, maar ook hij moest al zijn meerdere erkennen in Kyrgios. In 2016 en vorige week in Miami verloor de Luikenaar telkens op hardcourt. Het laat zich raden dat de Belgen voor hun halve finale in Vlaanderen voor gravel zullen kiezen.

Goffin: "In principe wel, ja. Australiërs zijn het niet gewend om op klei te spelen. Maar ik ga niet beweren dat wij favoriet zijn voor de halve finale. Kyrgios is in grote vorm, al weet je natuurlijk niet hoe hij zich zal voelen na zijn Amerikaanse tournee. Hun andere spelers zijn ook niet slecht, maar we hebben nog tijd genoeg om die ontmoeting voor te bereiden." Zo dacht ook Van Herck erover. "Laat ons nu maar even genieten."