Direct naar artikelinhoud

Peiling: meerderheid boet in, PVDA springt vooruit

Als er nu verkiezingen zouden zijn, dan zouden de regeringspartijen hun meerderheid verliezen. PVDA zou dan weer een grote sprong maken en het zelfs beter doen dan Groen, zo blijkt uit een peiling.

La Libre Belgique en RTBF voerden de peiling uit tussen 2 september, de dag waarop de sluiting van Caterpillar Gosselies werd aangekondigd, en 6 september.

In Vlaanderen zou PVDA stijgen tot 5,1 procent, en ook in Brussel (7,5 procent) en Wallonië (14,6) gaat de partij fors vooruit. Een andere grote slokop is Vlaams Belang, die 13,1 procent van de stemmen haalt. Dat is een vooruitgang van 7,3 procent.

N-VA ziet het meeste kiezers vertrekken en levert 7,2 procent in. In Brussel haalt Groen (20 procent) een eerste plaats, gevolgd door sp.a (14,8 procent), Open Vld (14,6 procent) en N-VA (11,6 procent).

Voor Wallonië is sp.a met 23 procent de populairste Vlaamse partij. Open Vld haalt met 19,5 procent een tweede plaats, gevolgd door N-VA. Groen doet het bij 18,5 procent van de Walen goed, CD&V 13,8 procent. Het Vlaams Belang daarentegen kan maar 2,1 procent van de Waalse kiezers overtuigen.

Ook opmerkelijk: mocht er een federale kieskring zijn, dan kan 19,9 procent van de Walen zich inbeelden dat ze voor N-VA zou stemmen. Een op vijf is dus te verleiden tot het Vlaams-nationalisme, iets wat ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) niet ontgaan is. "Een op de vijf Franstaligen zijn duivelaanbidders, lang niet slecht", tweette hij.