Direct naar artikelinhoud

Geen zevende Winterspelen voor Bjørndalen

Een paar weken voor zijn 44ste verjaardag botst de Noorse legende Ole Einar Bjørndalen op de grenzen van zijn leeftijd. De biatleet miste zijn laatste kans op Pyeongchang.

Het hadden zijn zevende Spelen moeten worden. Drie missers in het skiloop-schietevenement in het Beierse Ruhpolding kwam Bjørndalen niet te boven. Hij werd 42ste op de 20 kilometer en zal nu zijn Wit-Russische vrouw, Darja Domratsjeva, mogen aanmoedigen in Korea. Zij schoot zich in Sotsji (2014) naar driemaal olympisch goud op de biatlon.

Bjørndalen, in 2014 gekozen tot de beste wintersportman, bezit sinds Sotsji het record van de meeste olympische medailles op de Winterspelen: 13 (8 goud, 4 zilver, 1 brons). Hij streefde in de Russische plaats zijn landgenoot Bjørn Daehlie voorbij. Diens teller bleef stilstaan bij 12. Bjørndalen ging hem voorbij met goud in de gemengde estafette.

Het record van de meeste deelnames moet de Noor definitief laten aan de inmiddels geschorste Russische rodelaar Albert Demtsjenko en de Japanse schansspringer Noriaki Kasai. De Japanner begon als 16-jarige in de worldcup, was 17 toen hij aan de WK meedeed en was in 2014, bij zijn zevende Spelen, een niet te onderschatten tegenstander van de Poolse vedette Kamil Stoch. Op de 120-meterschans sprong Kasai, toen 42 jaar, nog 139 meter ver. Het werd zilver, waarna hij zwoer terug te keren voor het olympische goud. Hij maakt in februari deel uit van het Japanse team in Pyeongchang.

Kasai (45) heeft aangekondigd zo nodig tot zijn 50ste te blijven springen. "Zolang ik geen goud heb, ga ik door", sprak hij meermalen.

Bij de vrouwen deelt de Duitse schaatsster Claudia Pechstein - tijdens de Spelen wordt zij 46 - het record van zes deelnames met de Finse skiloopster Marja-Liisa Hämälainen, de Bulgaarse shorttracker Evegenia Radanova en de Hongaarse schaatser Emese Hunyady. In Pyeongchang, waar Pechstein op de 5 kilometer favoriet is, zal zij solo bovenaan de recordlijst verschijnen.

De meeste olympische deelnames staan op naam van een ruiter: de Canadees Ian Millar. Hij deed sinds 1972 tienmaal mee aan de Olympische Zomerspelen.