Direct naar artikelinhoud

Het vuur in Brugge laait weer op

En toen was het verschil opeens nog maar vier punten. Club Brugge was tegen Zulte Waregem opnieuw het echte Club Brugge. No Sweat, No Glory. Met spelers die zich vooruitgestuwd zagen door een dolenthousiast publiek. En een Michel Preud'homme op scherp. Zowel op als naast het veld.

Preud'homme voor de match: "Tegen ons speelt Zulte Waregem wel met hun beste ploeg." Preud'homme na de match: "Zulte Waregem hanteerde een opstelling die een beetje onverwacht was. Je had dat kunnen verwachten tegen AA Gent, maar niet tegen Club Brugge." MPH is terug. Scherp, cynisch en met enkele verborgen boodschappen.

Vanaken na de match: "Net als tegen KV Oostende hebben we na een vroege opdoffer de mentaliteit getoond om terug te keren. Het zit goed in de groep." De spelers zijn terug. Voetballend, knokkend en strijdend voor elke bal. Na een moeilijk wedstrijdbegin had het gerust 5-1 kunnen zijn aan de rust.

De Brugse supporters voor en na de match: juichend en zwaaiend met de 15.000 vlaggen die door Blue Army voor de Flag Day werden uitgedeeld. Opnieuw tekeergaand als een echte twaalfde man waar de spelers kracht kunnen uit putten. De fans zijn terug.

Op vier punten van Anderlecht

Samengevat is het vuur terug in Brugge. Iedereen stond er gisteren achter in het Jan Breydel-stadion. "Omdat de spelers getoond hebben wat het publiek graag ziet", aldus Preud'homme.

Maar ook omdat de Luikenaar zelf opnieuw zijn emotionele zelf was. Meelevend met elke wedstrijdfase, fulminerend bij elke betwistbare fase, innig vierend met Rotariu na de 2-1. Het werkte aanstekelijk.

"Ben ik dan niet altijd enthousiast? Of te enthousiast?" Een grijns bleef achterwege, hij bleef stoïcijns voor zich uitkijken. Er lag hem duidelijk wat op de lever en dat kon ook een zes op zes niet zomaar wegnemen.

"Of we nu weer in de running zijn voor de titel? Niemand speelt voor de titel dit seizoen. Wij waren de enige ploeg die sinds het begin van het seizoen gezegd heeft dat we voor de titel zouden spelen, de rest ging voor Europees voetbal. We zijn in een moeilijke positie geraakt waardoor we nu ook kunnen zeggen dat wij voor Europees voetbal gaan. Dus gaat niemand kampioen worden."

Of iedereen, natuurlijk. Want opeens staat Club tweede op vier punten van Anderlecht. Genietend van de rol als underdog. Zonder stress. "Dat we de enige waren die zeiden dat we voor de titel zouden gaan, heeft misschien voor extra druk gezorgd. Als je dan de kans hebt om die druk weg te halen, probeer je dat ook te doen. We hebben er na het verlies op Anderlecht op gehamerd dat we niet meer voor de titel gingen. Dat kan helpen, hoewel de spelers in het verleden al getoond hebben dat ze met druk kunnen omgaan." En de kans dat die druk nu terugkeert? "Daarom zeg ik 'We gaan voor Europees voetbal.'"

Dat hebben de spelers dan toch niet helemaal zo begrepen. Vanaken: "Je ziet dat niemand er in deze play-offs bovenuit steekt. Deze twee matchen moeten een referentie zijn voor de matchen die we nog moeten spelen en dan zien we wel waar we eindigen. Je weet het nooit. Als je ziet dat Anderlecht tegen Charleroi verliest nadat ze zo'n wedstrijd tegen ons spelen ... Het kan altijd keren." Vormer: "We zijn scherp, dat is lekker. Nu moeten we gewoon uitwedstrijden gaan winnen."

Gewoon ... Preud'homme was er snel bij om het herwonnen enthousiasme te temperen. "Je kan voor Club nog geen conclusie trekken. Of er nu een nieuw elan is? Daarvoor wil ik eerst onze match op Charleroi zien. Altijd een moeilijke tegenstander, zeker op verplaatsing, bovendien hebben we ook een dag minder recuperatie."

Een terechte opmerking. Want een zege tegen een play-off I-ploeg buitenshuis, dat is dit seizoen zelfs nog niet gelukt. En het kan snel keren in play-off I. Vraag dat maar aan Anderlecht.