Direct naar artikelinhoud

Brusselse impasse blijft duren

In Franstalig België is nog niet meteen een uitweg uit de politieke impasse in zicht. DéFI, Ecolo en Groen willen het enkel over politieke vernieuwing hebben, terwijl MR en cdH vooral regeringen willen vormen.

"Ceci n'est pas un accord gouvernemental." Met een knipoog naar de locatie van de persconferentie - de Magrittezaal in de Kamer - zette Ecolo-covoorzitter Patrick Dupriez de puntjes op de i. Ecolo, Groen en DéFI stelden gisteren hun akkoord rond politieke vernieuwing voor. De lijst telt zo'n 30 maatregelen, waaronder een volledige decumul voor parlementsleden, een einde aan de politieke benoemingen, de vereenvoudiging van de Brusselse structuren en meer transparantie over regeringsbeslissingen.

Het gaat dus niet om een regeerakkoord, maar wat is het dan wel? Volgens Zakia Khattabi, de andere voorzitter van Ecolo, staat het akkoord toe "om het politieke systeem te veranderen en te versterken". Groen-voorzitter Meyrem Almaci noemt de lijst "een basis voor een gesprek". De uitkomst van zo'n gesprek moet een garantie op structurele hervormingen zijn. De drie partijen reiken de andere partijen uitdrukkelijk de hand.

Regeringsvorming

Vraag is of dat veel zoden aan de dijk brengt. De afgelopen weken voerde Ecolo al gesprekken met cdH en MR over politieke vernieuwing, maar volgens de groenen gaven de humanisten en liberalen op geen enkele manier de indruk dat ze een volledige ommekeer wilden. Struikelblokken waren onder meer de volledige decumul en het feit dat de groenen en DéFI willen dat ook privé-inkomsten meetellen bij het loonplafond van 150 procent van een parlementaire wedde.

Of daar een week later veel verandering in is gekomen, is twijfelachtig. MR noch cdH lijkt bereid om veel toegevingen te doen. "DéFI en Ecolo kennen onze voorstellen rond politieke vernieuwing. We gaan daar niet opnieuw over beginnen", is MR-voorzitter Olivier Chastel duidelijk. Voor MR en cdH is het hoofdstuk afgesloten en tellen nu enkel de regeringsonderhandelingen.

Dat zien DéFI en de groenen helemaal anders. "Voor ons gaat het niet om regeringsdeelname", benadrukt Almaci. "CdH blaast drie regeringen op omwille van de schandalen en de nood aan politieke vernieuwing. Wij willen dat die beslissing niet voor de galerij is, en dat er ook echt iets verandert."

MR en cdH proberen al weken om de zwartepiet door te spelen naar DéFI-voorzitter Olivier Maingain, wiens partij nodig is om aan een meerderheid te komen in Brussel. Beide partijen verwijten DéFI dat die haar lot verbonden heeft - "scotché" - aan de PS. "Het is aan DéFI om te beslissen of ze bij de PS willen blijven of met ons in zee willen", herhaalt Chastel. Dat lacht Maingain weg. "Als Chastel zonder de PS wil besturen, moet hij maar akkoord gaan met deze maatregelen."

In Wallonië gaat het wel vooruit

In Brussel lijkt de impasse zo nog even te blijven duren. En het probleem beperkt zich niet tot de Franstalige partijen. Mocht Ecolo immers tot de regering toetreden, dan komt ook Groen mee, aangezien beide partijen een 'samen uit, samen thuis'-beleid hebben. De huidige Vlaamse partijen in de Brusselse meerderheid, Open Vld, sp.a en CD&V, gaven echter al meermaals aan dat zij niet van plan zijn om hun coalitie te wijzigen.

Alleen in Wallonië gaat het vooruit. Daar is stilaan witte rook op komst. MR en cdH maken zich sterk dat ze volgende week een Waalse regering kunnen presenteren. "We zitten in de laatste rechte lijn", klinkt het. Die regering zal zeven in plaats van acht ministers tellen. CdH zou drie ministers houden, MR krijgt er vier. In het parlement moet een oranje-blauwe coalitie het met een erg nipte meerderheid van 38 zetels op de 75 stellen.