Direct naar artikelinhoud

320 meter zetten Tour op zijn kop

En toen stond de Tour de France op zijn kop. Chris Froome is geen renner die zich uit de gele trui laat rijden. Maar gisteren gebeurde het toch. Sky reed als een machine, maar op het eind haperde de kopman. Het is nog negen etappes tot Parijs. En Chris Froome, zo weten we nu, kan de Tour ook verliezen.

Rewind naar 2012, Peyragudes. Chris Froome kijkt om. Hij vraagt zich af waar zijn kopman blijft. Bradley Wiggins, in de gele trui, komt enkele meters achterop. Er is frustratie op het gezicht van Froome te lezen. Froome vliegt, Wiggins zwoegt. Maar orders zijn orders bij Sky.

Froome maakt nog een gebaar met de rechterhand. Komaan, waar blijf je nu? Het is nog twee dagen tot Parijs. Bradley Wiggins zal de Tour de France winnen. Dat heeft de grote baas Dave Brailsford beslist. Ondertussen is iedereen het erover eens: de Tour winnen, dat had deze Chris Froome ook gekund.

Zo is ook gebleken. We zijn vijf jaar later, Chris Froome is een drievoudige eindwinnaar van de Tour de France en hij leek goed op weg om hem voor een vierde keer te winnen. Maar gisteren arriveerde hij weer op Peyragudes. En plots zag de wereld er helemaal anders uit voor Chris Froome. Bardet won, Aru pakte de gele trui. En Chris Froome werd uit de wielen gereden. Zoals Bradley Wiggins vijf jaar geleden ook niet mee kon. Kan Chris Froome nog een vierde keer de Tour de France winnen? Dat moet Froome zich ongetwijfeld hebben afgevraagd.

320 meter hebben deze Tour de France op zijn kop gezet. 320 meter voor de finishlijn op de top van de Pyreneeëncol was de plek waar Fabio Aru ervandoor ging. Weer Aru. De Italiaanse kampioen viel aan zoals hij dat op la Planche des Belles Filles deed. En zoals hij op de Mont du Chat had willen doen, maar werd teruggefloten.

Tot 320 meter van de meet leek er niets aan de hand. Sky reed als een machine. Michal Kwiatkowski, Vasil Kiryienka, Mikel Nieve en ten slotte Mikel Landa knapten al het werk op. Nairo Quintana begaf als eerste en toen brak ook Alberto Contador. Quintana leverde gisteren het definitieve bewijs dat je in één jaar niet de Giro en de Tour kunt winnen. Alberto Contador maakte nog maar een keer duidelijk dat het over en sluiten is met zijn ambities om de Tour te winnen.

Bernard Hinault

En Chris Froome? Die kon niet volgen. In 320 meter verloor hij 22 seconden op Romain Bardet, die de rit won. En 20 seconden op Fabio Aru, die dan toch nog derde werd. Chris Froome verspeelde gisteren de gele trui en dat is in 2013, 2015 en 2016 - de jaren waarin hij de Tour won - nooit gebeurd. Froome verspeelde hem niet zomaar. Twintig seconden op 320 meter, dat is een eeuwigheid in deze secondenstrijd om de gele trui. In het klassement volgt Froome nu op 6 seconden van de nieuwe leider Fabio Aru.

Aru, Romain Bardet, dat zijn de nieuwe namen in deze Tour de France. Bardet won, Aru werd uiteindelijk derde. Voor het eerst sinds 2014 rijdt er weer een Italiaan in de gele trui. Toen won Vincenzo Nibali de Tour. Kan Aru zijn opvolger worden? Bardet een opvolger van Bernard Hinault? Het zou zomaar kunnen.