Direct naar artikelinhoud

'Jean-Marie Le Pen mag ons leiden'

De breuk tussen Marine en Jean-Marie Le Pen blijft in Franstalig België niet zonder gevolgen. Het Belgische FN had ooit meer federale verkozenen dan Groen en N-VA samen, tot Marine Le Pen verder gebruik van de naam verbood. Nu is het FN in België helemaal terug: 'Wij bieden Jean-Marie Le Pen het voorzitterschap aan.'

In Franstalig België is de benaming Front National waardevoller dan een winnend lot van Win For Life. De Brusselse arts Daniël Féret wist in 1985 van de net begonnen Jean-Marie Le Pen een patent te bekomen voor een Belgische afdeling. Ook al had dat Belgische FN geen structuur en telde het door de jaren slechts een paar randfiguren en neonazi's, toch werd het slapend rijk. Een eerste verkozene in de Kamer kwam er in 1991.

Het FN werd in Franstalig België doodgezwegen, maar duizenden Franstalige kiezers volgen de actualiteit via Franse tv-zenders. Een door geen enkele peiling voorspelde 8 procent bij de verkiezingen van 2003 maakte van het FN een partij met meer verkozenen in Kamer en Senaat dan N-VA en Groen samen. Het had in die jaren recht op een partijdotatie van 640.000 euro. Marine Le Pen zag het Belgische FN als een zootje ongeregeld en dwong in 2009 een verbod af om nog langer naam en logo te gebruiken. Dat was meteen de zwanenzang voor FN België, dat luidens Wikipedia begin 2012 is opgehouden te bestaan.

Dertig jaar FN België

Vanuit het niets verstuurde het FN België gisteren een persbericht met de verboden zwart-geel-rode vlam in de hoofding. Het bericht ging over de inmiddels 70-jarige stichter-voorzitter Daniel Féret. Het laatste dat van hem werd vernomen, was dat hij met de partijdotatie voor zichzelf een luxueuze villa had gekocht in Cap d'Agde aan de Franse Azurenkust.

Daar, zo zegt het bericht, is Féret vrijdag "laffelijk" aangevallen door onbekenden en gewond geraakt. "Het politiek bureau van het FN neemt hier met verbazing kennis van", aldus het bericht. "Het leven van de ex-parlementariër en FN-leider is niet in gevaar, maar hij is wel verward." In de mededeling wenst het politiek bureau Féret een spoedig herstel, "en hoopt het op zijn aanwezigheid op de ceremonie die in november wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van onze partij".

Dat klinkt als een verrijzenis, en dat is het luidens secretaris Marc Villard ook. "De breuk met het Franse FN was een besluit van Marine Le Pen", zegt hij. "Terwijl wij altijd aan de kant stonden van vader Jean-Marie, ook na zijn uitspraken over de gaskamers als detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De goedkeuring om de naam te gebruiken kwam er in 1985 van vader Jean-Marie."

Partij zoekt voorzitter

Een voorzitter heeft het herboren FN niet echt meer, sinds Féret door een Brusselse rechtbank voor 10 jaar uit zijn politieke rechten werd ontzet (wegens aanzetten tot haat) en zich later ook nog eens veroordeeld zag wegens malversaties met partijdotaties. Volgens secretaris Villard komt de boel weldra snel op zijn pootjes terecht: "Ons politiek bureau heeft voormalig Waals Parlementslid Jean-Pierre Borbouse gemandateerd om gesprekken te starten met Jean-Marie Le Pen. Nu hij niet meer welkom is bij zijn eigen FN, zeggen wij hem: hier is een partij op zoek naar een voorzitter. Wij bieden Jean-Marie Le Pen het voorzitterschap aan. Na de fiscale vlucht van Gérard Depardieu zouden we dan kunnen spreken van een politieke vlucht. Wij hopen natuurlijk ook op zijn aanwezigheid, in november."

Jean-Marie Le Pen (86) heeft nog niet gereageerd.