Direct naar artikelinhoud

Daar is de tax shift, daar is de stilstand

Moeten er meer belastingen op vermogens komen? De vraag blijft voor discussie zorgen binnen de regering-Michel. Tijdens de tax shift-onderhandelingen dit weekend heeft CD&V opnieuw aangedrongen op een reeks vermogensbelastingen. De coalitiepartners geven amper iets toe.

De regeringstop is zaterdag begonnen aan een driedaagse marathonvergadering. In principe is het de bedoeling om ten laatste tegen het einde van deze maand een akkoord te hebben over de begrotingscontrole van dit jaar, de begrotingsopmaak voor volgend jaar en de tax shift. Vooral die laatste discussie verloopt moeilijk.

De centrumrechtse coalitie botst op oude tegenstellingen. CD&V dringt aan op meer belastingen op vermogens. De partij zou niet meteen een vermogenswinstbelasting op tafel leggen, maar eerder mikken op een pakket 'kleinere' maatregelen, zoals een belasting op tweede verblijven, op huurinkomsten en op speculatie met aandelen.

De andere partijen, N-VA op kop, vrezen dat vermogensbelastingen vooral de middenklasse zullen raken. Over de invoering van een speculatietaks lijkt er wel een akkoord te zijn. Wie aangekochte aandelen binnen de drie tot zes maanden al opnieuw verkoopt, wordt belast. Een grote opbrengst wordt wel niet meteen verwacht van de maatregel.

Een bron: "CD&V heeft heel hoog ingezet en een nieuw belastingpakket op tafel gelegd." Bij de christendemocraten wordt ontkend dat het om nieuwe voorstellen gaat. De partij staat onder druk om haar linkse achterban tegemoet te komen. Nu is de belastingverschuiving naar vermogens, waarop de partij al aandringt sinds de regeringsformatie, te mager.

Een ander moeilijk punt is het nieuwe voorstel van N-VA om nog voor het zomerreces ook de begrotingen van 2017 en 2018 aan te pakken. Aangezien de tax shift een impact heeft over de hele regeerperiode, vindt de partij het logisch om nu ook al de begrotingslijnen uit te zetten voor die periode. Of toch een paar afspraken te maken.

Geel-zwart paard van Troje

De laatste jaren van de regeerperiode worden wellicht zwaar. Tenzij de economie aantrekt, wachten er nog miljardenoefeningen in 2017 en 2018. N-VA wil vermijden dat de regering zich van de ene begrotingscontrole naar de andere sleept. Ook omdat hoe dichter de verkiezingen weer komen, hoe moeilijker compromissen maken wordt.

De coalitiepartners staan niet te springen. Hier en daar wordt gevreesd voor een geel-zwart paard van Troje. Waarom nu al grote, meerjarige besparingspakketten goedkeuren als je niet zeker weet of die ook daadwerkelijk nodig zijn? Zeker bij CD&V wil men de problemen liever oplossen wanneer ze zich echt stellen.

Normaal onderhandelt de regeringstop vandaag voort op het kasteel Hertoginnedal. Het is zo goed als uitgesloten dat er een akkoord komt voor de nationale feestdag morgen.