Direct naar artikelinhoud

Voornaam veranderen wordt eenvoudiger

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) geeft de wetgeving rond de naamsveranderingen een update. Van voornaam veranderen wordt sneller en eenvoudiger.

Een nieuwe voornaam regel je binnenkort gewoon even bij de gemeente. Dat voorziet een nieuwe wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), waarover overeenstemming is in de regering. Als al je documenten in orde zijn, dan kan je in principe meteen naar buiten wandelen met je nieuwe voornaam. Een handtekening van de minister is niet meer nodig.

In het nieuwe systeem bepalen gemeenten zelf de prijs van een nieuwe voornaam. Die kost vandaag 490 euro, maar transgenders betalen 49 euro. "Een voornaamswijziging is een gunst en kost geld. Maar voor transgenders is een nieuwe naam geen gunst maar een recht", aldus de minister. "Vandaar dat dit minder kost". Die 'korting' blijft ook behouden in de nieuwe wet: transgenders betalen maximaal 10 procent van de normale prijs. In principe kunnen zij ook maar één keer om die reden van naam veranderen.

Vorig jaar vroegen in ons land 1.050 mensen een nieuwe voornaam aan. Vaak gaat het om mensen die met hun naam gepest worden, of wier roepnaam anders is dan hun officiële naam, zoals in het geval van minister Koenraad Geens. Al heeft die zelf geen plannen om zijn naam te veranderen.

Je familienaam wijzigen zal nog niet mogelijk zijn aan het loket. Wel komt er één tarief van 140 euro, voor iedereen. Vandaag is dat standaard 49 euro, maar wie een woord wil toevoegen of een hoofdletter in een kleine letter wil veranderen betaalt 740 euro, tenzij de koning een korting toestaat.