Direct naar artikelinhoud

'Sommigen noemen Trump semianalfabeet'

Het Witte Huis heeft het al afgekraakt, maar politiek Washington is in de ban van Michael Wolffs boek Fire and Fury. De journalist schetst, op basis van tweehonderd gesprekken met president Trumps staf en diens vrienden, een weinig verheffend beeld van de man.

Trump was verbijsterd over zijn overwinning

Net als de rest van de wereld zouden ook Trump en zijn belangrijkste campagneadviseurs op de verkiezingsdag geen rekening hebben gehouden met een overwinning. Een van hen was, nogal pikant, campagnemanager Kellyanne Conway. Volgens Wolff hield Conway rekening met een zege van Hillary Clinton met maximaal 6 procent.

"Alsof hij een spook had gezien", zo beschreef Trumps zoon Donald junior de reactie van de Republikein op de verkiezingsavond. Melania, die geen zin had om haar leven in New York te verruilen voor het saaie Washington, was naar verluidt in tranen. Volgens campagnevoorzitter Steve Bannon veranderde de blik van Trump in minder dan een uur van stomverbaasd in ongelovig tot uiteindelijk geschokt.

"Maar de laatste transformatie moest nog komen", schrijft Wolff, zich baserend op een gesprek met Bannon. "Plotseling veranderde Donald Trump in een man die geloofde dat hij het had verdiend om president van de Verenigde Staten te zijn. En dat hij geschikt was voor het presidentschap." Hoewel andere medewerkers deze versie van Wolff tegenspreken, komt het overeen met het beeld dat al eerder bestond van Melania: dat ze niet enthousiast zou zijn geweest over Trumps presidentschap.

Hij moest wennen aan het Witte Huis

Van de ene op de andere dag moest miljardair Donald Trump zijn penthouse in New York van 70 miljoen euro inruilen voor het Witte Huis. Volgens Wolff ergerde Trump zich in de eerste maanden als het huishoudpersoneel zijn overhemden opruimde. "Als mijn overhemd op de grond ligt, dan ligt het daar omdat ik dat wil", zei een boze president tegen het personeel. Ook mochten ze vrijwel niets in zijn slaapkamer aanraken, zelfs niet zijn tandenborstel.

Volgens Wolff is Trump de eerste president sinds John F. Kennedy die een aparte slaapkamer heeft. Hierin liet hij direct na zijn inauguratie twee extra tv's plaatsen zodat hij tegelijk de vele nieuwsshows kon volgen. Ook wilde Trump een slot op de deur plaatsen. De agenten van de geheime dienst vonden dit echter geen goed idee.

Trump leest weinig en mist focus

Trump is nooit een dossiervreter geweest. Tijdens de presidentiële debatten bleek vaak dat hij moeite had om details te geven van zijn plannen. "Hij verwerkt informatie niet op een gewone manier", zegt Wolff, die hierover sprak met Trumps plaatsvervangend stafchef Katie Walsh. "Hij leest niet. Zelfs stukken doorbladeren doet hij niet. Sommigen geloven dat hij een semianalfabeet is." Hoge adviseurs, die niet met naam worden genoemd, noemen hun president in het boek een 'idioot' en 'zo dom als ik-weet-niet-wat'.

De politiek ervaren Walsh had constant moeite om te doorgronden wat de president nu precies wilde, zoals over belangrijke beleidszaken. "Het was alsof je erachter moest komen wat een kind precies wil", zei Walsh, die deze uitspraak al ontkende. Het gebrek aan focus van de president en de constante chaos in het Witte Huis zorgden ervoor dat Walsh overwoog ontslag te nemen.

Rupert Murdoch noemde hem een 'stomme idioot'

Een maand na zijn verkiezingszege had aankomend president Trump een telefoongesprek met collega-miljardair en mediatycoon Rupert Murdoch. Kort daarvoor had Trump een delegatie ontvangen van techbedrijven uit Silicon Valley. Murdoch vroeg hem hoe het overleg was geweest. Trump vond dat het wel goed was gegaan. "Deze jongens hebben echt mijn hulp nodig, Obama was niet goed voor ze", zei Trump volgens een bron die op de hoogte was van het gesprek.

Murdoch wees hem erop dat de techbedrijven niets willen weten van het aanpakken van de visums voor hooggekwalificeerd personeel uit het buitenland. Hij wees Trump op zijn belofte om de grenzen te sluiten. "We vinden er wel wat op", reageerde Trump geruststellend. "Wat een stomme idioot", zei Murdoch, over wie Wolff een biografie heeft geschreven, na afloop van het telefoongesprek.

Michael Wolff, Fire and Fury, Henry Holt & Co, 336 pagina's, 31,40 euro