Vakbond roept op tot staking bij De Lijn Vlaams-Brabant

Vakbond ACV roept op om vrijdag het werk neer te leggen bij De Lijn Vlaams-Brabant. Ze klagen over personeelstekort bij de technische diensten.

hsb

Door het personeelstekort verkeert het voertuigenpark volgens de vakbond in slechte staat. “In Kessel-Lo bijvoorbeeld, is slechts 1,5 voltijdse mecanicien aan het werk”, zegt ACV'er Geert Witterzeel. “Ze kunnen niet volgen bij het uitvoeren van herstellingen en onderhoudswerken. Omdat er onvoldoende reservebussen zijn, moeten diensten afgeschaft worden. Soms vallen bussen ook stil tijdens de rit. Dit brengt de veiligheid van reizigers en chauffeurs in gevaar.”

Volgens het ACV moeten in Vlaams-Brabant minstens twintig technici bij aangeworven worden. “Er is ook dringend nood aan meer mensen met een elektronicadiploma”, zegt Witterzeel. “Van de dertig hybride bussen in Leuven staat momenteel twee op de drie in panne, omdat men niet weet hoe deze systemen werken.”

De directie van De Lijn Vlaams-Brabant betreurt dat het ACV oproept tot een staking, want volgens hen is er de afgelopen tijd net veel werk verzet om het probleem op te lossen. “Er zijn het afgelopen jaar twintig nieuwe technici aangeworven, de beschikbaarheid van de bussen is erop vooruitgegaan, het onderhoud is beter gepland en uitgevoerd, en de onderhoudsinfrastructuur is sterk vernieuwd.”

Volgens de directie verspreidt het ACV ook onjuiste cijfers. “In Kessel-Lo zijn naast elektriciens-elektronici, koetswerkherstellers en magazijniers op dit moment niet 1,5 maar negen mecaniciens tewerkgesteld. In totaal gaat het voor Vlaams-Brabant om 78 mecaniciens. Deze mensen krijgen de nodige scholing voor onder andere de nieuwe hybride bussen. Daarvan is vandaag 85 procent rijvaardig.”

Het is volgens de directie nog te vroeg om de impact voor de reizigers van de actie vrijdag in te schatten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen