Direct naar artikelinhoud

Betekent geen EK ook geen Eurostadion?

Na de afwijzing door de UEFA van Brussel als gaststad voor het Europees kampioenschap lijken de kansen van het Eurostadion kleiner dan ooit. Enkel projectontwikkelaar Ghelamco lijkt nog echt te geloven in een nieuwe voetbaltempel.

De onzekerheid omtrent het nog te bouwen Eurostadion heeft de doodsteek gegeven aan België als gaststad voor Euro 2020. De UEFA wou het risico niet nemen dat het stadion niet tijdig klaar zou zijn. Comitévoorzitter Aleksander Ceferinop: "Brussel heeft een probleem om het stadion op tijd af te krijgen, maar wij hebben een nog groter probleem als het er uiteindelijk niet komt." Londen neemt de wedstrijden van Brussel over.

Nu de druk van het EK is weggevallen, lijkt het draagvlak voor het Eurostadion verder weg dan ooit. Ghelamco en de voetbalbond hoopten het EK als katalysator te gebruiken om het dossier vooruit te helpen. Die hefboom valt nu weg, wat rest is een moeras van bezwaarschriften.

Dus rest de vraag of er bij het Brussels Gewest nog animo heerst voor de bouw van een Brussels voetbalstadion op Vlaamse grond. Terwijl Brussels schepen Alain Courtois (MR) zijn voornemen bevestigde om nog steeds "een modern stadion te hebben in het hart van de hoofdstad van Europa", was Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) veel minder enthousiast. "Het is duidelijk dat zo'n project niet tot stand kan komen zonder dat alle betrokken partijen politieke bereidwilligheid aan de dag leggen en dat vind ik betreurenswaardig. Brussel moet zich afvragen of het nog wel nodig is daden te stellen waar heel België baat bij kan hebben."

Ook voor andere politieke partijen is het project zo goed als dood. Voor onder meer N-VA, CD&V, cdH en Groen is dit een teken dat de plannen voor het Eurostadion voorgoed opgeborgen moeten worden. En premier Michel plaatst eveneens vraagtekens bij de concretisering van het project.

"Dit is inderdaad pijnlijk voor de overheid", zegt sporteconoom Trudo Dejonghe (KU Leuven). "Laat het een wake-upcall zijn om onze gebrekkige sportinfrastructuur eens deftig onder handen te nemen. Maar vooral om de hele procedureslag die daaraan verbonden is eens grondig te bekijken. Nu de tijdsdruk weg is, kunnen alle partners misschien eens in alle sereniteit om de tafel gaan zitten, om te zien wat haalbaar én nuttig is."

Projectontwikkelaar Ghelamco stelt alvast onomwonden dat hij wil doorgaan met zijn plannen. "Het verlies van het EK wijzigt daar niets aan", klinkt het. Daarvoor verwijst hij ook naar voetbalclub Anderlecht én het nationale team, die volgens Ghelamco beide nog steeds gebruik zouden kunnen maken van het Eurostadion.

Nochtans had RSC Anderlecht eerder al laten weten geen heil meer te zien in de voorliggende plannen. Begin dit jaar trok het zich terug na vragen over de rendabiliteit van de uitbating. Wat dan weer de aanleiding was voor Ghelamco-topman Paul Gheysens om met een schadeclaim te zwaaien. Hij is tevens kandidaat-koper van de voetbalclub, al lijkt ook die kans aan zijn neus voorbij te glippen.

Wie wel nog steeds voorstander is van een nieuwe hedendaagse voetbaltempel, is de voetbalbond. "Het mislopen van Euro 2020 betekent niet noodzakelijk de doodsteek voor het stadiondossier", verklaarde Koen De Brabander, CEO van de KBVB na de bekendmaking van de UEFA. De voetbalbond had eerder ook al aangegeven zelfs na een negatief oordeel van de UEFA voorstander te blijven van het Eurostadion. Voor de voetbalbond is het verouderde Koning Boudewijnstadion immers al langer geen optie meer. ►

2-3