Bekendste straatje van Brussel ziet er plots heel anders uit

© rdb

© if

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Ilot Sacré, waar de bekende Beenhouwersstraat ook onder valt, ziet er sinds deze week helemaal anders uit. De terrassen zijn verdwenen en de luifels zijn afgebroken. Het nieuwe reglement van de Stad Brussel wordt tot op de letter nageleefd.

Robin De Becker

“As ge Brussel wilt zien leive, moede nie vuil geld oeitgeive”, zong Johan Verminnen in 1979 over het - toen al - bekendste toeristenstraatje van Brussel. In de Rue des Bouchers kon je volgens Verminnen “vanalles vinne: russe macreaux en sardinne, fritten en moules parquées”.

Dat Beenhouwersstraatje bestaat sinds deze week niet meer, althans niet in de vorm waaronder honderdduizenden Belgen en toeristen het de laatste decennia leerden kennen.

Menig toerist die gisteren in het historische hart van Brussel, de Ilot Sacré, vertoefde, kreeg plots een andere Rue des Bouchers te zien. Via de toeristische websites van onder andere Tripadvisor maken de foto's nog steeds gewag van een Beenhouwersstraat vol verwarmde terrasjes, opgesmukt met gadgets, eten en ronselende restaurantuitbaters. Maar wie sinds dinsdag voor het straatje stond, zag niets anders dan een lege en verlaten straat.

Onveilige situatie

“Best wel zielig hoor”, zucht één van de uitbaters wanneer we hem aanspreken op het sterk veranderde zicht. “Allemaal dankzij onze burgemeester.” De uitbaters moesten zich de afgelopen maanden schikken naar een nieuw reglement van de Stad Brussel. Luifels moesten worden afgebroken, terrassen moesten verdwijnen en alle attributen op straat moesten verwijderd worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen