Direct naar artikelinhoud

Minister Homans wil eigen Unia starten

Het zit er opnieuw bovenarms op tussen minister Homans en Unia. Homans onderzoekt of Unia wel neutraal is in haar dienstverlening, maar volgens haar weigert het centrum mee te werken. Daarom gaat ze na of ze de Vlaamse bevoegdheden van Unia niet elders kan onderbrengen. Daar zijn ze stomverbaasd.

Enkele maanden geleden kondigde Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) een doorlichting aan van Unia, om na te gaan of het voormalige gelijkekansencentrum wel neutraal is en niet te veel focust op klachten van bepaalde doelgroepen. Volgens de minister weigert Unia echter mee te werken.

"Alle nodige info staat zogezegd op hun website, maar een onafhankelijke onderzoeker moet wel kunnen nagaan hoe binnengekomen meldingen zijn afgehandeld." Volgens Homans weigert Unia toegang te geven tot die databank, ook al kunnen de meldingen perfect geanonimiseerd worden. "Nogal kras voor een instelling die we deels financieren", vindt Homans. "Als Unia recht in haar schoenen staat, mag ze een dergelijk onderzoek toch niet in de weg staan?", aldus de minister.

"We staan helemaal niets in de weg", reageert Els Keytsman, directrice bij Unia. "Integendeel, maar de minister moet ons eens uitleggen wat ze precies wil onderzoeken. Wat houdt haar tegen om ons uit te nodigen?" Tot nu toe is er tussen Unia en het kabinet-Homans twee keer overleg geweest. "Het volgende was normaal voorzien voor 11 december", aldus Keytsman. "Ik ben dan ook stomverbaasd over deze nieuwe uithaal. Ik dacht dat de relaties eindelijk waren zoals het hoort: zakelijk en correct. Waarom belt de minister mij niet gewoon?"

"Men moet niet beweren dat men niet wist wat de bedoeling was van de doorlichting", reageert Homans. "Dat staat heel duidelijk in het verslag." Volgens de minister was er ook een duidelijke veto van Unia wat betreft de toegang tot haar databank. "Dan heeft het geen zin om te blijven overleggen."

"Het is niet dat wij die gegevens niet willen delen, maar de databank anonimiseren gaat niet", legt Keytsman uit. "Wij geven niet toe op de privacy van onze melders. Wij kunnen Homans wel dossier per dossier bezorgen, maar we krijgen jaarlijks duizenden meldingen. Daar alles uit filteren wat tot haar bevoegdheden behoort, is een immens werk. Moet ik daar mensen voor vrij maken op een moment dat het aantal meldingen met 20 procent gestegen is? Er zijn toch andere mogelijkheden, zoals praktijktests?"

Unia merkt ook op dat ze in principe geen verantwoording hoeven af te leggen aan de federale of Vlaamse ministers, maar wel aan de verschillende parlementen. "In het Vlaams Parlement kregen we onlangs nog felicitaties over onze aanpak", meldt Keytsman.

Voor Homans is het in ieder geval duidelijk dat de huidige structuur niet functioneert zoals het hoort. Ze gaat daarom bekijken of de (Vlaamse) taken van het gelijkekansencentrum niet elders kan onderbrengen, "op een manier die het beste aansluit bij ons Vlaamse gelijkekansenbeleid". "De oprichting van een nieuwe instelling behoort daarbij zeker tot de mogelijkheden", deelt Homans mee.