Direct naar artikelinhoud

Hanni wint harten van Astridpark

Van afwezig naar aanwezig. Onder coach Hein Vanhaezebrouck groeit Sofiane Hanni weer naar zijn topvorm toe. Ook tegen een mak KV Kortrijk was de aanvoerder beslissend met een goal en een assist.

Na elke wedstrijd belt Sofiane Hanni (26) met zijn vader Nordine, zelf voetballer geweest in de Franse tweede klasse. Nordine is voor zijn zoon een klankbord. Een coach ook: "Ik ben heel streng." Wat Nordine zoon Sofiane vooral verwijt, is een gebrek aan egoïsme - de statistieken kunnen veel beter. "Maar nu was Sofiane goed", liet Nordine gisteren via sms weten. Als hij het zegt...

Flashback naar afgelopen zomer. Nadat de spelers fysieke testen afgelegd hebben, maakt toenmalig coach René Weiler zich grote zorgen over de resultaten. Die zijn ondermaats. Onder meer Hanni lijkt niet klaar om zijn kampioenenjaar, waarin hij goed was voor 13 treffers en 19 assists, te herhalen. En dat blijkt ook op het veld: het is wroeten en ploeteren, tegen beter weten in.

De eerste weken van het seizoen is Hanni vruchteloos op zoek naar zichzelf. Zijn goal op speeldag 2 tegen KV Oostende is een doekje voor het bloeden. Het draait simpelweg niet. Tot KV Mechelen. Daar, op de plek waar België hem leerde kennen, voetbalt Hanni als herboren. Niet toevallig in de eerste match onder Hein Vanhaezebrouck. Hanni is een kerel die de bal moet voelen in plaats van erachteraan te hollen.

Deze week volgde de bevestiging: met een geniale assist als invaller zorgde hij voor de zege op Moeskroen, tegen Bayern scoorde hij en gisteren had hij een voet in de eerste twee doelpunten. Hanni zit nu aan 3 doelpunten en 4 assists onder Vanhaezebrouck en is beslissend om de 100 minuten.

Applausvervanging

De verklaring voor die goede vorm ligt niet per se bij de aanpak van Vanhaezebrouck, verraste Hanni. "Want ook op de counter onder de vorige coach was ik aanwezig. Het heeft dus niks met het systeem te maken, wel met het bewustzijn bij mezelf. Sinds de verplaatsing op KV Mechelen besef ik dat ik efficiënter moet zijn. En als de ploeg dan zó speelt, wordt het alleen maar makkelijker voor mij."

Hij doelde onder meer op de prestatie van Massimo Bruno, met drie assists dé man van de match tegen Kortrijk. Hanni was een van de Anderlecht-schutters die kon scoren op voorzet van Bruno. "We waren de voorbije weken op zoek om zowel collectief als individueel efficiënter te worden", zei Hanni. "Wel, op dat vlak heeft Massimo hard gewerkt en heeft hij zijn niveau serieus opgekrikt. Hij is de man in vorm en zo zie je maar dat heel veel met vertrouwen heeft te maken."

Vanhaezebrouck schat Hanni hoog in. Het eerste dat hij na zijn aanstelling deed, was het vertrouwen in de Algerijn als aanvoerder bevestigen. Nadien sprak hij de supporters toe, om hen duidelijk te maken dat het averechts werkt als ze spelers uitfluiten. Ook dat was onrechtstreeks een steunbetuiging aan Hanni, op wie de harde kern het niet begrepen had - liever zagen ze Nicolae Stanciu klungelen. De tactiek van Vanhaezebrouck werkte. Hanni ging beter spelen - wat mooie woorden met een speler kunnen doen - en de achterban gaf hem gisteren een applausvervanging. "Dat doet deugd", lachte Hanni.

Wat hem eveneens pleziert, is de samenwerking met Henry Onyekuru op links. "Henry en ik voelen mekaar uitstekende aan", zei de kapitein. "Samen zullen we nog veel tegenstanders pijn doen."

Pijn aan de stembanden

De enige die op dit moment evenwel pijn voelt als hij Onyekuru bezig ziet, is Vanhaezebrouck. Als hij bij zijn analyse in de perszaal een pint drinkt, is dat om de keel te smeren, zo hard zien zijn stembanden af als de Nigeriaan op het veld staat. De T1 ergert zich zichtbaar aan Onyekuru omdat die de richtlijnen niet opvolgt. En dan moet hij bijsturen, in een stadion met dit keer "uitstekende fans". Niet simpel.

"Onyekuru mag dingen proberen, maar dan moet hij wel kwaliteit brengen", foeterde Vanhaezebrouck. "Dat was nu niet het geval. Zijn balans was negatief. Dan kan ik niet tevreden zijn. Ook over de ploegprestatie ben ik trouwens niet laaiend enthousiast. Na onze vroege voorsprong hebben we nagelaten om het gaspedaal in te duwen. Dat vind ik jammer. (schudt het hoofd) Dit was geen geweldige match."

Van Sofiane Hanni evenmin overigens, daarvoor was hij bij momenten te slordig in balbezit. Maar hij was wél beslissend. "En dat is goed voor de ploeg", besloot papa Nordine. Geef hem eens ongelijk.