Direct naar artikelinhoud

Waar denkt u aan bij Europa?

Wat is het eerste dat in u opkomt als u denkt aan Europa?

Nina Chroesjtsjov: "Ik weet niet of ik zulke primaire gedachten heb. Toen ik Sovjetburger was, betekende Europa een 'heleboel verschillende landen'. Toen ik naar de Verenigde Staten verhuisde, merkte ik dat ze daar meer in generalisaties denken, daar zeggen ze: ik ga morgen naar Europa. Ik heb dat niet zo, dat idee van één Europa. Ik droomde over Parijs vanwege bepaalde dingen, en over Londen voor weer andere dingen."

Wat is het eerste dat in u opkomt als u denkt aan de Europese Unie?

"Landen die proberen samen te werken, ook als ze dat niet kunnen, met al hun tegenstellingen. Ik ben het gaan waarderen, maar in het begin zag ik niet veel in dat samenwerkingsproject, vanwege al die verschillende culturen."

Zijn de Europese waarden die wij uitdragen, over mensenrechten en democratie, universele waarden die de hele wereld moet overnemen?

"Absoluut. Maar die waarden gaan verder dan zoiets als vrije verkiezingen. Er moet een besef zijn van wat democratie echt is. Voorbeeld: ik had een keer een nicht uit Rusland op bezoek, in Wenen. Niemand controleert daar of je je kaartje afstempelt in de bus of de tram, dus toen ik dat deed, vroeg ze: 'Waarom doe je dat? Niemand controleert toch?' Toen zei ik: 'Dat is het probleem van Rusland, je doet iets omdat je bang bent dat je wordt gepakt als je het niet doet. In Europa doen we het omdat het zo veel kost om te reizen, je weet dat het 2,50 euro kost om van A naar B te gaan, dus betaal je dat.' Dat is ook een les in democratie."