Direct naar artikelinhoud

De fietsende gek van 'Iedereen beroemd'

Een camera, een fiets en een ijzeren conditie. Al vijf jaar heeft Wouter Deboot daar genoeg aan om in Iedereen beroemd mooie verhalen van on the road te vertellen.

Het begon vijf jaar geleden nog bescheiden met een fietstocht van amper 300 kilometer, die Wouter Deboot (34) van De Panne naar Kessenich bracht. Daarna fietste hij langs het parcours van de Vlaamse voorjaarsklassiekers en vorig jaar ging het richting Lapland op zoek naar het noorderlicht. Goed voor 3.052 kilometer op de fiets.

Van die avonturen en de gesprekken onderweg bracht hij verslag uit in het Eén-programmaIedereen beroemd. Maar na vorig jaar dreigde het op te houden. "Toen heb ik gezegd: 'Dit nooit meer.' Op sommige dagen was het min 30. In zulke temperaturen is fietsen nagenoeg onmogelijk. Meer dan spurten van de ene verwarmde tussenstop naar de andere zit er dan niet in."

En toch kroop Deboot dit jaar opnieuw op de fiets. Voor een rit van ruim 6.800 kilometer deze keer. Dertien weken lang, dwars door Amerika. "Toen ik vorig jaar thuiskwam, heb ik mijn fiets in de gang geparkeerd met het vaste voornemen hem een hele tijd niet meer aan te raken. Dat heb ik welgeteld één week volgehouden. Daarna begon het toch weer te kriebelen."

In de zoektocht naar een nieuw parcours kwam Deboot bij de TransAmerica Bicycle Trail terecht. Een traject dat de US of Avan oost naar west doorsnijdt. Dat hij voor dit nieuwe project in de VS belandde is geen toeval. "Toen ik achttien was, zat er bij ons in de klas een uitwisselingsstudent uit Texas. Evan Crowell heette hij, en hij kon ongelooflijk goed gitaar spelen. Ik speelde drums, en samen met twee klasgenoten zijn we een band gestart. En toen hij opnieuw naar huis ging, zijn we als Rosey Palm & The Hugh Jazzband met hem meegereisd om in Amerika op tournee te gaan."

De vonk sloeg over en Deboot ging ondertussen al een aantal keer voor langere tijd terug naar de States. "Ik vind het een fantastisch land. Daarom ook stoorde ik me aan de constante stroom van negatieve berichten die we sinds de verkiezing van Trump voorgeschoteld krijgen. Door de gewone Amerikaan aan het woord te laten wil ik laten zien dat Amerika veel meer is dan die ene man in het Witte Huis."

De fiets blijkt het ideale vehikel om die gewone Amerikaan aan de praat te krijgen. "Het is de perfecte ijsbreker. Mensen appreciëren het dat je de moeite doet om met de fiets tot bij hen te komen. Dat heb ik ook tijdens mijn andere tochten gemerkt." Al vallen Deboot in de VS ook behoorlijk wat meewarige blikken te beurt. "Niemand begrijpt waarom ik dit per se met de fiets wil doen. Er is me al wel honderd keer voorgesteld mijn fiets in een pick-uptruck te gooien zodat ik in één ruk een paar honderd kilometer verderop raak. Amerika is een echt autoland."

Rechtdoor onder de zon

Waarom dat zo is, ondervond Deboot ondertussen aan den lijve. "Vaak fiets je 40, 50 kilometer aan een stuk rechtdoor. Onder een brandende zon op een weg zonder fietspad waar je om de paar minuten ingehaald wordt door een gigantische truck." Dat klinkt behoorlijk gevaarlijk, al valt dat volgens Deboot wel mee.

"Alleen tijdens mijn tocht door Yellowstone, een natuurpark nota bene, heb ik me onveilig gevoeld. De wegen daar worden overspoeld door toeristen in veel te grote huurwagens die bovendien meer moeite doen om wildlifete spotten dan op andere weggebruikers te letten."

Ondertussen is Deboot opnieuw in België. Met alweer het vaste voornemen om zijn fiets voor onbepaalde tijd in de gang te laten staan. "Fietsen hoeft nu even niet meer, al kan ik niet beloven dat ik volgend jaar niet weer aan een of andere geschifte fietstocht begin."

Dwars door Amerika. Elke maandagavond in Iedereen beroemd op Eén.