Direct naar artikelinhoud

Meer Sudanezen, zegt Jambon, 'maar waar baseert hij zich op?'

Het aantal Sudanezen dat naar België komt zou volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) exponentieel zijn toegenomen sinds de repatriëringsvluchten gestopt zijn. Hulporganisaties spreken hem tegen. 'Hoe kwam Jambon aan die cijfers?'

Nadat verschillende Sudanezen, die de voorbije maanden door België teruggestuurd zijn, getuigden over opsluiting en mishandeling bij hun aankomst in Sudan, besloot de Belgische regering de repatriëring van Sudanezen op te schorten. Ze hadden allemaal in ons land voor de repatriëring een ontmoeting met het speciale identificatieteam, dat door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) was uitgenodigd.

Het stopzetten van de repatriëring heeft volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) nu al zijn effect op de toestroom van Sudanese migranten in ons land. "Sinds het stopzetten van de repatriëringen is het aantal Sudanezen in ons land exponentieel toegenomen", vertelde hij tijdens De afspraak op vrijdag.

Concrete cijfers kon de minister niet geven, maar volgens hem gaat het om enkele honderden mensen uit Sudan die er de voorbije weken zijn bijgekomen. Hij wijst daarbij op de netwerken van mensensmokkelaars. "Die zijn verdorie goed op de hoogte en goed georganiseerd. Zij kiezen de weg van de minste weerstand en verrijken zich op de kap van de mensen."

Dokters van de Wereld ziet die exponentiële stijging niet. De hulporganisatie stuurt drie keer per week dokters en verplegers naar Brussel-Noord om mensen medisch bij te staan. "Gemiddeld zien we ongeveer 45 mensen per consultatie, en dat aantal is de voorbije weken niet gestegen", zegt woordvoerder Emmy Deschuttere.

Ook het percentage Sudanezen dat op consultatie komt, blijft stabiel. "Ongeveer de helft van de mensen is van Sudanese afkomst."

Bij het Burgerplatform, dat opvang organiseert voor migranten bij burgers thuis, is het aantal Sudanezen sinds september stabiel. "Als we kijken naar de cijfers sinds september vorig jaar, is 55 procent van Sudanese afkomst. Dat aandeel is niet gestegen sinds de regering besloot om de repatriëringsvluchten tijdelijk op te schorten", zegt Mehdi Cassou van het burgerplatform.

Gemiddeld worden er sinds de beslissing van de regering tussen de 380 en 420 vluchtelingen opgevangen door de hulporganisatie. Dat is iets minder dan in de periode tussen 20 november en 10 december. Cassou vraagt zich dan ook af waar minister Jambon zijn cijfers haalt.

Fameuze aanzuigeffect

Er is wel een groot verschil in het aantal vluchtelingen die in Brussel Noord verblijven. In november waren dat er 140, in december telde het Burgerplatform er 240. Die stijging is volgens Cassou te wijten aan het weer. "Als het te koud is, is het onmogelijk om verder te reizen."

"Het is onmogelijk om een link te leggen tussen het schrappen van de repatriëringen en het aantal mensen in het Maximiliaanpark en het Noordstation", zei directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen Charlotte Vandycke aan VRT NWS. Zij wijst erop dat cijfers voortdurend schommelen. "Wij zien wel enkele tientallen mensen meer deze dagen, maar die stroom fluctueert de voorbije weken en maanden voortdurend. Het zijn trouwens ook niet allemaal Sudanezen, wij zien ook mensen uit Eritrea, Ethopië... Minister Jambon zoekt argumenten om dat fameuze aanzuigeffect te onderbouwen, maar zijn bewering klopt niet."