Direct naar artikelinhoud

Kristof Goddaert verongelukt op training

Wielrenner Kristof Goddaert (27) uit Wilrijk is gisternamiddag in de Antwerpse haven verongelukt toen hij werd gegrepen door een bus van De Lijn. Hij bleef haperen in een treinspoor en werd aangereden door de bus die achter hem reed.

Kristof Goddaert was die namiddag gaan trainen in de Antwerpse haven. Rond drie uur passeerde hij er de stelplaats van De Lijn aan de Vaartkaai, waar ook een bus aanstalten maakte om de weg op te rijden. Goddaert was de bus net voor en reed verder in de richting van de Noorderlaan. Maar goed een paar honderd meter verder moest hij remmen voor een ongebruikt treinspoor dat over de weg loopt. De renner probeerde een goede manier te vinden om over de sporen te raken. Dat lukte niet. Zijn achterwiel bleef steken in het spoor en Goddaert kwam ten val.

De bus die vlak achter hem reed, kon de jongeman niet meer ontwijken. Naar verluidt zou Goddaert op slag dood geweest zijn. Koen Peeters, woordvoerder van De Lijn, bevestigt het nieuws. "De jonge wielrenner kwam ten val twee meter voor de bus. Hem ontwijken kon niet meer. De buschauffeur, die op dat moment naar de startplaats van zijn rit reed met een lege bus, is in shock afgevoerd naar het ziekenhuis."

Oud-ploegleider van Topsport Vlaanderen en vriend Jean-Pierre Heynderickx bleef, net als de familie, lange tijd in het ongewisse over de dood van Kristof. "Ik heb zijn gsm-nummer, maar durfde hem niet te bellen. Ik wou dat hij mij opbelde om te horen dat hij oké was en dat het allemaal maar geruchten waren. Helaas. Dit is vreselijk." Volgens Heynderickx was Goddaert naast een niet onverdienstelijk sprinter ook een toffe kerel. "Tien dagen geleden had ik hem nog aan de lijn, na de Grand Prix Marseillaise. Hij was vrolijk en opgewekt, zoals steeds. Hij vertelde me dat hij goed getraind had deze winter en dat hij uitkeek naar 2014."

Toffe jongens

De dood van Kristof Goddaert roept bij Heynderickx wrange herinneringen op. "Kristof was bovenal een goede vriend van Frederiek Nolf, de wielrenner die in 2009 aan een hartaanval overleed in zijn slaap. Dat was tijdens de Ronde van Qatar, ze reden toen beiden voor mijn ploeg." Kristof deelde die dag de kamer met Frederiek. "En toen ik hen die ochtend van 5 februari ging wekken, bleek Frederiek dood. Overleden in zijn slaap."

"Dat nu ook Kristof overleden is, voelt uiterst vreemd aan. Ik kende hen als twee toffe jongens, vrienden. Ik zie ze nog samen plezier maken net voor die dekselse Ronde van Qatar in 2009. En nu, vijf jaar later, zijn ze er niet meer, de twee toffe kerels die altijd een hotelkamer deelden. Weet u, enkele weken terug vertelde Kristof me nog dat hij eindelijk over de dood van zijn vriend was... Dat nu zoiets gebeurt, is gewoon niet te vatten."

Het parket van Antwerpen voert een onderzoek naar de precieze omstandigheden van het ongeval.