Direct naar artikelinhoud

WikiLeaks lekt namen van diplomatieke informanten

De VS-regering reageert ongerust op de publicatie van nieuwe WikiLeaksdocumenten waarin opnieuw geheime correspondentie en namen van informanten worden onthuld. De klokkenluiders lekten de afgelopen dagen 134.000 geheime telexen, ook vanuit de VS-ambassade in Brussel.

Ondanks het kernwoord 'sensitive' ('gevoelig') verschenen de voorbije dagen ook opnieuw tientallen telexen van de VS-ambassade in Brussel, daterend uit de periode 2006-2008, op de klokkenluiderswebsite WikiLeaks.

Tot de documenten behoren verslagen van een ontmoeting tussen toenmalig minister van Buitenlandse zaken Karel de Gucht (Open Vld) en VS-Congreslid Robert Wexler in januari 2007. Eveneens zijn er details te lezen over de inhoud van de gesprekken die De Gucht had op een van zijn rondreizen door het Midden-Oosten in maart 2007, onder meer met de Libanese parlementsvoorzitter Nabih Berri en de Israëlische premier Olmert.

Er zijn ook talrijke commentaren te lezen op de verkiezingscampagne van juni 2007. Vooral voormalig defensieminister André Flahaut (PS) is daarin kop van jut. "Defensieminister André Flahaut heeft de voorbije jaren de strijdkrachten in toenemende mate gebruikt voor zijn persoonlijke glorie, en dit tot grote ontsteltenis van de Vlaamse meerderheid en oppositiepartijen", klinkt het in een telex van mei 2007.

Maar ook het doen en laten van huidig defensieminister Pieter De Crem (CD&V), wordt nauwlettend gevolgd. "De Crems bezoek aan Afghanistan heeft niet de positieve PR opgeleverd waar hij naar op zoek was", klinkt het in een telex van september 2008 . "Hij miste de aankomst van de F16's in Kandahar toen zijn eigen militaire vlucht vertraging had. Eens op het terrein moest hij in het openbaar een van zijn topgeneraals intomen die meer bereid is dan de meeste politici in Brussel om een gevaarlijke missie aan te gaan."

Levensgevaar

Naast deze politieke beschouwingen lekt WikiLeaks ook informatieve documenten over de terreurbestrijding in België, zoals de gegevensuitwisseling tussen de VS en de federale politie over het probleem van de cashgeldsmokkel.

Opmerkelijk ook is de transcriptie van een brief van een Belgische advocaat die aan de VS-ambassade inlichtingen vraagt over en bijstand voor zijn cliënt Oussama Atar, die toen, op datum van december 2006, vastzat in een gevangenenkamp in Irak. Atar zou volgens onze inlichtingen vandaag nog steeds vastzitten in Irak.

In Washington werd gisteren vooral verontrust gereageerd op het lekken van namen van informanten, die zo in de problemen kunnen komen. In tegenstellingen tot de vorige keer heeft WikiLeaks de namen van individuen deze keer niet gecensureerd.

Volgens The New York Times zijn er ook telexen waarin mensen worden genoemd die met VS-diplomaten praten op gevaar van eigen leven, omdat ze wonen en werken onder een repressief regime. Onder meer een mensenrechtenactivist in Cambodja en een VN-ambtenaar in een West-Afrikaans land lopen nu gevaar. Ze hadden contact gezocht op voorwaarde dat hun naam beschermd zou blijven. WikiLeaks kreeg eerder al kritiek omdat het de namen had vrijgegeven van mensen die inlichtingen lekten over de taliban aan de VS.