Direct naar artikelinhoud

Fanfare gemeente Mesen wil Vlaamse Leeuw niet spelen

Burgemeester Sandy Evrard van Mesen vreest de toorn van de Vlaamse regering omdat

de fanfare van zijn faciliteitengemeente de Vlaamse Leeuw niet wil aanheffen. 'De bestuursleden van de fanfare spelen met de welvaart van onze duizend inwoners.'

Het is elf november, aan het monument van de gesneuvelden op de markt van Mesen. De burgemeester staat met al zijn schepenen en genodigden klaar voor de officiële ceremonie ter ere van de wapenstilstand. De fanfare zal ditmaal de Last Post, de Brabançonne en de Vlaamse Leeuw spelen in zijn gezapige faciliteitengemeente, hij is er gerust op. Een kwartier voor de ceremonie komt echter een van de bestuursleden van de fanfare op hem afgestapt. "We weigeren de Vlaamse Leeuw te spelen", deelt die mee. Evrard staat aan de grond genageld. "Mijn wereld zakte ineen", zucht hij. "In de 18 jaar van mijn politieke carrière heb ik mij nog nooit zo vernederd gevoeld.

"Het zijn enkele bestuursleden bij de fanfare die de Vlaamse Leeuw niet willen spelen, de muzikanten steunen mij. Die bestuursleden wonen niet eens in Mesen, en net zij brengen de gezelligheid van Mesen in het gedrang." Totaal ontredderd beslist de burgemeester dan maar om uit de fanfare te stappen.

"We gaan nu met de voltallige gemeenteraad beslissen wat we moeten doen. Het is niet mijn bedoeling om de fanfare kapot te maken, dat zijn wilde verhalen. Ik heb de mooiste momenten uit mijn jeugd in die fanfare meegemaakt." Evrard wil de muzikanten wel een document laten tekenen waarop staat dat ze de Vlaamse Leeuw zullen spelen bij elke officiële gelegenheid. "Wij zijn een oorlogsgemeente. Wij spelen ook hymnes uit Engeland of Nieuw-Zeeland. Waarom zouden de Vlaamse hymne er dan niet bij kunnen?" Elders valt te horen dat het de Franstalige bestuursleden zijn die het lied niet op het repertoire willen, maar dat wil Evrard niet gezegd hebben.

Het vertrek van de burgemeester uit de Koninklijke Fanfare van de kleinste stad van het land is geen overhaaste beslissing. Begin dit jaar liep er een anonieme brief binnen waarin er werd aangeklaagd dat de Mesense fanfare het Vlaamse volkslied niet speelt. Die fout kwam ook Geert Bourgeois (N-VA), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, ter ore en hij bracht daarom bij de burgemeester de omzendbrief over 'de bevlagging en het Vlaamse volkslied' in herinnering. "De burgemeester heeft correct gehandeld", benadrukt Bourgeois' woordvoerder;

Evrard deed er daarna alles aan om de minister niet teleur te stellen. Hij nodigde de leden van de fanfare allemaal bij hen thuis uit, deed de hele kwestie uit de doeken en verkreeg ,dacht hij, dat ze voortaan wel de Vlaamse hymne zouden aanheffen. "Omdat het om een wettelijke verplichting gaat, bood ik aan om de factuur van de partituren door de gemeente te laten betalen. Ik zet mij al dertig jaar in voor de fanfare, ik wou hen zeker niet op kosten jagen."

Op de grote dag, elf november, trokken enkele bestuursleden die belofte echter in. "Wat mij ook zwaar irriteert, is dat deze mensen de welvaart van Mesen op het spel zetten. Wij kunnen niet zonder Vlaamse regering: de ministers moeten nog projecten voor Mesen goedkeuren." Binnen de fanfare heeft de affaire diepe wonden geslagen. De meeste leden houden de lippen stijf op elkaar, slechts één lid wil commentaar kwijt. "In de fanfare zelf zijn er geen problemen. Andere mensen zijn hier een nationale kwestie van aan het maken. Echt Jammer!"