Direct naar artikelinhoud

De Wever moet rusten

Bart De Wever (N-VA) ligt sinds maandag opnieuw in het ziekenhuis. Hij kampt met een infectie die zijn hart, longen en lever heeft aangetast. Er wordt hem rust aangeraden, maar zal hij die nemen?

Het nieuws kwam gisteren als een verrassing. De partij had de gezondheidsproblemen van De Wever onder de radar gehouden. "Vorige week heeft hij gewoon gewerkt. Deze week heeft niemand naar hem gevraagd. Maar aangezien er morgen (vandaag, JVH) een persconferentie gepland is over Oosterweel, konden we dit nog moeilijk langer stilhouden", zegt De Wevers woordvoerder.

Via een persmededeling vroeg de Wever ook expliciet aan de media om zijn familie met rust te laten en weg te blijven bij het ziekenhuis.

De Antwerpse burgemeester en partijvoorzitter worstelt al een tijd met zijn gezondheid. Hij werd eind november een eerste keer opgenomen, nadat hij onwel was geworden in het Vlaams Parlement. Toen dachten de dokters aan een bacteriële infectie aan de luchtwegen. Na enkele dagen mocht hij terug naar huis.

Twee weken geleden, meteen na het partijcongres, doken de symptomen echter weer op. Vorige maandag werd hij weer naar het Sint-Augustinusziekenhuis in Antwerpen overgebracht. Uit nieuwe onderzoeken bleek dat in november de verkeerde diagnose werd gesteld. Het ging niet om een bacteriële infectie, maar om een virale infectie op het hart, die zich daarna op de longen en de lever richtte.

"Maar hij is intussen aan de beterhand en hij mag van intensieve zorgen naar een gewone kamer", zegt ondervoorzitter Ben Weyts. Binnen de top van N-VA worden speculaties over een rechtstreeks verband tussen zijn ziekte en zijn werk of levensstijl weggewuifd. Al kunnen sommigen er niet omheen dat de timing, net na het congres, opvallend is.

Honderd dagen voor de verkiezingen lijkt het werkschema van De Wever drukker dan ooit. Gaat hij op de rem staan, op enkele maanden van allesbepalende verkiezingen?

Zijn omgeving geeft aan dat De Wever uitgaat van een spoedig herstel. Hij hoopt snel terug te werken en was gisteren al opnieuw aan het sms'en en mailen vanuit zijn ziekenhuisbed. Zijn officiële taken worden voorlopig overgenomen door Rob Van de Velde in Antwerpen en door Ben Weyts binnen N-VA.

Geen stress

Artsen raden De Wever voldoende rust aan. "In principe moet hij een aantal weken tot drie maanden rusten", zegt Geert Meyfroidt, professor intensieve geneeskunde in het UZ Leuven. "Hij zal dat ook zelf aanvoelen. Hij zal sneller vermoeid zijn dan anders. Met vier uur slaap zal hij niet toekomen." Volgens Meyfroidt is de kwaal niet stressgerelateerd. "Al kan zijn drukke werkschema ervoor gezorgd hebben dat hij langer heeft gewacht om naar een dokter te gaan."

Het gezin van De Wever heeft al wat te verwerken gekregen de laatste maanden. In oktober werd zijn echtgenote Veerle met spoed opgenomen in het ziekenhuis met een scheurtje in een slagader in het hoofd, dat gelukkig snel behandeld kon worden.