Direct naar artikelinhoud

Di Rupo doorbreekt met kus taboe op Wereldaidsdag

Thierry Franck (43) is seropositief en iedereen mag dat weten, ook de premier. Met drie kussen van Elio Di Rupo voor de camera's wil Franck komaf maken met de misvatting dat wie seropositief is gevaarlijk en te mijden is.

ls medewerker van het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid (Sensoa) deelde Franck zaterdag rode lintjes uit aan Brussel Centraal. Dat onderbrak hij even voor een kussessie met de premier.

Hoe kwam dat zo? Kennen jullie elkaar?

"Nee. Ik had hem lang geleden wel eens gekruist in de fameuze homotent Red and Blue, maar ik ken hem helemaal niet. Maar hij is premier en homo en komt daar openlijk voor uit. Toen ik wist dat hij naar onze actiedag kwam, stelde ik voor elkaar te kussen. Dat hij dat heeft willen doen, vind ik echt prachtig. Hij durft toch maar. 'Dat is toch normaal?', zei hij. Ik was ontroerd, want ik weet zeer goed dat het niet normaal is. Veel anderen zouden dat niet gedaan hebben."

Wat betekent dit voor jou?

"Het gaat niet zozeer om mij als persoon. Ik ben een van de weinige mensen die echt in de media komen als seropositief, onder andere via een tv-serie over het thema. Ik wil vooral dat die kussen met Di Rupo de onwetendheid weghalen. Wie besmet is met hiv en de juiste medicatie krijgt, is, net zoals ikzelf, zogoed als niet besmettelijk en al zeker niet bij gewoon sociaal contact. Dat weten veel mensen niet. Het virus is door de medicatie slechts in extreem lage waarden in mijn lichaam aanwezig en eigenlijk denk ik er nooit aan. Ik heb een partner, een leuke job en veel sociale contacten en goede vrienden. Ik voel mij fit en gezond, heb nergens last van. De enige keren dat ik aan dat virus denk, is als ik op controle moet."

Je hebt geluk?

"Met mijn onmiddellijke omgeving wel. Wie negatieve reacties krijgt, kan daar meer last van hebben dan van de medische impact van de besmetting zelf. Dat zie ik bij mijn werk voor Sensoa, waar ik mensen met hiv en hun omgeving adviseer. Maar verder is het bij de meeste hiv-positieven gewoon zo dat je een zodanig lage dosis virus in je lijf hebt dat je nergens last van hebt. Een kus met de premier kan dat hopelijk voor zoveel mogelijk mensen duidelijk maken. Want hoewel ik zelf een goed leven heb, zijn er te veel lotgenoten die onnodig angstig en geïsoleerd zijn. Waar ik nu nog op hoop, is dat ook eens een BV die het virus onder de leden heeft ervoor uitkomt."