Direct naar artikelinhoud

Murray - Federer, please

137 aces had Ivo Karlovic vóór zijn kwartfinale tegen Roger Federer geslagen, 79 opslaggames had hij niet verloren en amper vier breakpunten had hij tegen gekregen heel die tijd. Gisteren was het in het vierde spel van de eerste set al raak: break Federer, de 2m08 grote Karlovic meteen mentaal tegen het canvas. ‘Hij heeft toch nog 23 aces geklopt?’ verdedigde de Zwitserse superman zijn Kroatische tegenstander. ‘Maar ik doe niets speciaals als het op retourneren aankomt. Waar ik wel goed in ben is om er op sleutelmomenten te staan.’

De volgende dagen kan Federer zijn hart dan ophalen. Eerst volgt zijn 21ste halve finale op een grandslamtoernooi op rij - een onwaarschijnlijk record gezien de concurrentie en de veeleisendheid van het moderne tennis - tegen Tommy Haas, die knap Novak Djokovic met 7-5, 7-6, 4-6, 6-3 opzijzette. “Het betekent enorm veel voor mij”, zei Federer. “Het is ongelooflijk. Want je moet niet enkele weken terugkijken, maar echt ver terug (zijn ‘reeks’ begon op Wimbledon 2004, red.). Het is plezierig om die grote matchen te spelen. Omdat alles dan naar buiten komt: mentale sterkte, fysieke en tactische gaven. Tactisch moet er al van alles gebeuren wil ik een wedstrijd over vijf sets verliezen.” Tommy Haas is gewaarschuwd in zijn eerste Londense halve finale.

Andy Murray op dreef

De 31-jarige Duitser, die drie keer de laatste vier bereikte op de Australian Open, heeft wel de ervaring. In de vierde ronde van Roland Garros stond Haas twee sets tegen nul voor en had hij een breakpunt bij 4-3 in de derde set tegen Federer. “In Parijs was het brutaal”, zei de veertienvoudige grandslamwinnaar, “hier gaat het ook zwaar worden.”Nochtans gaat zowat elke Wimbledonvolger er vanuit dat Federer zondag voor de titel speelt. “Ik zou dan weer geschiedenis schrijven. Maar we zijn er nog bijlange niet. Nog heel veel punten, forehands en opslagen.” En mogelijk een groot obstakel in de vorm van Andy Murray in de eindstrijd. De 21-jarige Schot leek gisteren goed gerecupereerd van zijn slijtageslag in de vierde ronde en snelde met 7-5, 6-3, 6-2 voorbij Juan-Carlos Ferrero. De Spaanse ex-nummer één gaf Murray alvast een goede kans tegen Federer: “Andy is een van de beste returners op het circuit. Hij retourneert alles, hoe je ook serveert. Maar hij moet nog twee wedstrijden winnen. Hij zal nog lijden.” Misschien al in zijn halve finale waar hij tegen Roddick of Hewitt, die gisteravond laat nog speelden, uitkomt. Maar de finale, én Roger Federer, was ook bij Murray al in zicht: “Zijn regelmaat is belachelijk”, zei Murray over zijn mogelijke opponent in de finale. “Niemand gaat dat ooit evenaren.” Hij zou het wel een beetje in de war kunnen sturen.