Direct naar artikelinhoud

Schlagerzanger Freddy Breck verliest strijd tegen kanker

MAINZ l De Duitse schlagerzanger en muziekproducer Freddy Breck is woensdag aan de gevolgen van longkanker overleden. Hij was 66. Breck dankte zijn populariteit vooral aan de hits die hij scoorde tijdens de jaren zeventig, waaronder Überall auf der Welt, Bianca en Rote Rosen. Tijdens zijn carrière kreeg hij 35 gouden en vijf platina platen.

Freddy Breck, die eigenlijk Gerhard Breker heette, studeerde machinebouw, maar werd aan het einde van zijn studies ontdekt als zanger. In 1965 stond hij voor het eerst met zijn gitaar op het podium als conferencier-entertainer en would be-toneelacteur. Hij trad onder meer op in de operette Blume von Hawai maar begon pas aan een solocarrière toen hij onder de hoede kwam van succesproducer Heinz Gietz. In 1972 scoorde hij een Europese nummer-één hit met Überall auf der Welt, waarvan de melodie gebaseerd was op een lied van het gevangenenkoor uit de opera Nabucco van Verdi. Het orkestrale nummer verscheen in twaalf talen en bracht Breck tot in Zuid-Afrika, Japan, Canada en de VS. Ook Bianca had klassieke wortels: het was geïnspireerd op Tsjaikovski's Italiaans Capriccio.

Toen zijn eigen zangcarrière in een dipje kwam, begon Breck liedjes te schrijven voor andere schlagerartiesten. Met zijn vrouw, die hij in 1985 leerde kennen, richtte hij het platenlabel Sun Day Records op, en vormde hij het duo Astrid & Freddy Breck. Hij zong in het Nederlands met Mieke en Micha Marah en was aan het eind van de jaren negentig te horen op de Duitstalige cd van Jo Vally.

De jongste tien jaar kwam hij ook in Duitsland in het tweederangscircuit terecht. In het najaar van 2006 trad hij nog op tijdens het schlagerfestival in het Antwerpse Sportpaleis.

Freddy Breck overleed thuis in het Beierse Tegernsee, omringd door zijn familie. (DS)