Direct naar artikelinhoud

Happy Feet mogelijk Happy Meal

De vrees groeit dat Happy Feet, de keizerspinguïn die aanspoelde op een strand in Nieuw-Zeeland, amper twee weken na zijn vrijlating is opgegeten door roofdieren. Sirtrack, het bedrijf dat Happy Feet volgt op zijn terugreis naar de Zuidpool, heeft al sinds vrijdag geen enkel signaal meer ontvangen van de beroemde vogel.

Bij zijn vrijlating kreeg de pinguïn een zendertje opgeplakt, en volgens Kevin Lay van Sirtrack is het mogelijk dat de lijm niet gehouden heeft. Het zendertje, dat enkel signalen uitzendt als het aan de oppervlakte komt, zou dan nu ergens op de bodem van de oceaan liggen, terwijl Happy Feet nog vrolijk rondzwemt. "Maar het is ook mogelijk dat Happy feet is opgegeten door een roofdier. Zo gaat dat nu eenmaal in de natuur", meent Lay.

Zekerheid over de pinguïn zal er waarschijnlijk niet komen, tenzij het gaat om een technische storing die zichzelf op zou lossen. "Hopelijk worden we aangenaam verrast, maar anders kunnen we enkel het beste hopen", stelt Lay nog. Hij voegt er wel aan toe dat er in het gebied dat Happy Feet doorkruiste toe het signaal verdween niet veel roofdieren leven die jagen op pinguins.

Keizerspinguïn Happy Feet werd een internationale beroemdheid nadat hij in juni was aangespoeld op een strand in Nieuw-Zeeland. Het dier was helemaal uit koers geslagen, en zo in de war dat hij zand at in de veronderstelling dat het sneeuw was. Hij werd overgebracht naar de zoo van Wellington voor verzorging. Enkele weken geleden werd hij opnieuw vrijgelaten in zee, enkele honderden kilometers van Nieuw-Zeeland, in de hoop dat hij terug naar de Zuidpool zou zwemmen. Of hij nog leeft en die eindbestemming ook daadwerkelijk zal halen, is nu hoogst onduidelijk. "We moeten ons erbij neerleggen dat Happy Feet is weergekeerd naar de anonimiteit waar hij vandaan kwam", aldus expert in wilde dieren Colin Miskelly, die adviseerde bij de behandeling van de pinguïn.