Direct naar artikelinhoud

Obama dwingt Volkswagen tot terugroepen half miljoen wagens

De Amerikaanse regering heeft autobouwer Volkswagen verplicht om 482.000 auto's terug te roepen. In de auto's zou een systeem geplaatst zijn dat de resultaten van milieutesten kan beïnvloeden.

De wagens, die gebouwd zijn tussen 2009 en 2015, zouden een defeat device (manipulatiesysteem) ingebouwd hebben. Dat toestel zou de uitstoot van de wagen tijdens de officiële emissietest zwaar inperken. Eens de wagen op straat rondrijdt, staat het systeem uitgeschakeld en stoot de wagen gewoonweg meer uitlaatstoffen uit.

Het gaat om viercylinder-dieselwagens van de merken Audi en Volkswagen, meer bepaald de Volkswagen Jetta (2009 en 2015), Volkswagen Beetle (2009-2015), Audi A3 (2009-2015), Volkswagen Golf (2009-2015) en Volkswagen Passat (2014-2015). Bij die modellen zorgde het toestel ervoor dat vooral de uitstoot van stikstofoxiden werd gemaskeerd. Die stoffen zijn bijzonder schadelijk voor de luchtwegen van mens en dier en worden gelinkt aan longaandoeningen. Bovendien tasten ze ook de ozonlaag aan.

Dat de overtreding van de Volkswagen-groep nu bekend wordt gemaakt, heeft volgens The New York Times te maken met het feit dat Obama zijn milieuwetgeving aansterkt en toekomstige overtreders - lees autofabrikanten - wilt afschrikken. In november vorig jaar kregen de Hyundai Motor en Kia Motors al ook de wind van voren met een boete van 300 miljoen dollar, wegens de overtreding van de 'Clean Air Act'.