Direct naar artikelinhoud

Groenen kruipen nog wat dichter bij elkaar

De toppers van Groen en Ecolo komen voortaan om de twee maanden samen om hun visies te bepalen. Het begin van één groene eengemaakte partij?

De vergadering wordt 'het federaal bureau' gedoopt. Voor Groen zitten onder meer voorzitter Meyrem Almaci, federaal fractieleider Kristof Calvo en Vlaams Parlementslid en Brusselaar Elke Van den Brandt aan de tafel. Van den Brandt was de tegenkandidaat van Almaci bij de voorzittersverkiezingen. Ecolo vaardigt het voorzittersduo Zakia Khattabi en Patrick Dupriez af, net als federaal fractieleider Jean-Marc Nollet en de Duitstalige politica Claudia Niesen. Zij is de plaatsvervangende burgemeester van Eupen.

Groen en Ecolo werken op federaal vlak al langer samen. In de Kamer vormen ze één fractie. Deze samenwerking wordt nu nog versterkt. Hebben de groenen heimwee naar de tijd van de unitaire, eengemaakte partijen? "Problemen waarmee mensen geconfronteerd worden, stoppen niet plots aan de taalgrens, onze samenwerking dus ook niet", zegt Almaci. Maar zij en de rest van de partijleiding verzekeren dat het niet verder gaat. De volgende stap, een fusie, zit er niet aan te komen, klinkt het binnen Groen. Een aantal Ecolo-toppers pleitten hiervoor na de zware verkiezingsnederlaag van de partij in 2014.

Het eerste 'federaal bureau' komt vanmiddag samen. Het zal zich buigen over het Belgische klimaatbeleid. Aan het eind van dit jaar staat de cruciale klimaatconferentie van Parijs op het programma. Ons land heeft nog altijd geen nationaal klimaatplan afgesloten, waarin de doelstellingen voor de komende jaren worden vastgelegd. Er is al jaren onenigheid tussen de regio's en het federale niveau over de verdeling van de lasten en de lusten. Groen wil dat alle regeringsleiders de discussie in handen nemen en deze knoop doorhakken.