© Wout Engels

Schepen Rik Verwaest botst met minister Gatz

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) vindt het niet nodig dat aan animatoren bij de speelpleinwerking een bewijs van goed gedrag en zeden gevraagd wordt. De Lierse schepen van Jeugd Rik Verwaest (N-VA) reageert onthutst.

Chris Van Rompaey

“Toen ik in september las over een pedofiel die na zijn veroordeling nog een jaar lang in Turnhout aan de slag kon blijven bij het jeugdtheater en de stedelijke vakantiewerking, heb ik via partijgenoot Marc Hendrickx een parlementaire vraag ingediend bij minister Gatz hierover. Ik wilde van de minister weten of hij de gemeenten adviseert om een controle van animatoren bij hun vakantieopvang te voorzien.”

Minister Gatz antwoordde ondertussen dat hij geen voorstander is van het opvragen van een uittreksel uit het strafregister. Hij vindt vertrouwen in jongeren belangrijker.

Dat antwoord had Rik Verwaest niet verwacht. “Ik viel nog geen klein beetje van mijn stoel nu de minister gewoon krak hetzelfde antwoord als drie jaar geleden van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking herhaalde. ‘Vertrouwen’ was weer het kernwoord, alsof Turnhout dus niet was gebeurd. Ik blijf erbij dat als je je kind afgeeft bij een stadsdienst, het dan evident is dat men daar een minimale inspanning doet om de begeleiders te screenen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER