Direct naar artikelinhoud

Het kerstverhaal revisited

'Geef jouw versie van het kerstverhaal', vroegen we aan drie illustratoren. Enige vereiste: Jezus en een aureool. En zo geschiedde.

Pieter Van Eenoge

De illustrator is al een tijd geen grote fan meer van de waanzin die Kerstmis is geworden. "Wie heeft de grootste kerstboom of het duurste geschenkje: dat is niet de geest van Kerstmis." De vluchtelingencrisis leek het perfecte middel om de contradictie aan te tonen. "Een groot deel van het Westen houdt vluchtelingen liever buiten, maar in de tussentijd wordt er wel vrolijk kerst gevierd. Tussen al het feestgedruis, met de kerstmannen als nieuwe goden, voelen de vluchtelingen Jozef, Maria en Jezus zich hier niet meer thuis."

Xavier Truant

Ook bij Xavier Truant duikt een kerstmarkt op. "Kerstmis is vooral een gezellige periode, met lekker eten en familie." En dus als er aan een kerstverhaal wordt gedacht, eerder aan een kerstmarkt dan aan kindeke Jezus. Het eerste beeld doet denken aan een kerstfilm: iemand die eenzaam ronddwaalt om dan in een vreemd avontuur te belanden. En voor de rest een grappig verhaal, losjes geïnspireerd op kerst(mis).

Eva Mundorff

Jezus is cool en Eva Mundorff wil niet dat we dat vergeten. "Ik hou erg veel van het Nieuwe Testament en ben ervan overtuigd dat de wereld veel meer Jezus nodig heeft. Maar ik geloof in geen van de theïstische religies die we hier op aarde kennen." Daarom ziet ze Jezus niet als een bebaarde zoon van God, maar eerder als een Star Child. "Je weet wel, zoals in 2001: A Space Odyssey van Arthur C. Clarke of Stanley Kubrick. Ik kijk enorm uit naar de dag dat kindekejezus.zip geopend wordt en de Khütth en hun drang naar destructie eindelijk zullen ontploffen."