Direct naar artikelinhoud

EU bevreesd voor dump Chinese zonnepanelen

De Europese Commissie heeft een antidumping-procedure ingeleid tegen Chinese zonnepanelen. Die goedkope panelen brengen Europese bedrijven in de problemen.

De Europese Unie gaat officieel onderzoeken of de Chinese producenten met te lage prijzen de concurrentie schaden. Volgens de Commissie is er voldoende bewijs om een onderzoek te starten.

Over negen maanden zal de Commissie haar eerste bevindingen bekendmaken. Samen met de Raad van de Europese Unie heeft ze nu 15 maanden de tijd om over invoerrechten te beslissen.

De Europese producenten, in het bijzonder de Duitse, hebben daarvoor hard gelobbyd. De combinatie van overproductie op de wereldmarkt en het wegvallen van veel steunmaatregelen in Europa voor energiebesparende maatregelen heeft een zware crisis veroorzaakt in de sector.

Onder meer Q-Cells, de Duitse marktleider in zonnecellen, ging over de kop. Er waren prijsdalingen van 40 tot 60 procent in anderhalf jaar. De productiecapaciteit is wereldwijd geëxplodeerd tot meer dan 50 gigawatt. Vorig jaar werd 29 gigawatt geïnstalleerd. Er is wel degelijk nog een grote vraag.

Vorig jaar was er een toename van de vraag op de wereldmarkt met 76 procent. In vier jaar vertwaalfvoudigde de vraag naar zonnepanelen. Door een snelle groei van Chinese fabrikanten nam de productiecapaciteit evenwel met een factor twintig toe.

De crisis maakte ook al slachtoffers in België. De zonnecellenfabrikant Photovoltech sluit de deuren. Photovoltech is de enige Belgische producent van zonnecellen, het basismateriaal van zonnepanelen. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 120 miljoen euro. Er waren 276 personeelsleden aan de slag.

Europa staat niet alleen met zijn kritiek. De VS nam al antidumpingmaatregelen tegen Chinese zonnepanelen. Er gelden invoerrechten op.

De Chinees-Europese handelsrelaties komen door dat onderzoek nog meer onder hoogspanning te staan. China dreigde al met vergeldingsacties na diverse eerdere Europese klachten tegen het land over oneerlijke concurrentie.