Direct naar artikelinhoud

De energiemanager houdt werknemers fit

Bewegen op de werkvloer zit in de lift. Grote bedrijven zetten in op energiemanagers en trainers om hun werknemers fit en gezond te houden. 'Want wie vitaal is, boort zijn potentieel aan en is vaker sterk betrokken bij zijn job', zegt Tim Vermeire, expert energiemanagement bij Still Movin/Attentia.

Moeilijke klanten, zeurende collega's: talloze situaties op het werk knabbelen aan je energie. "Zo loopt je tank al snel leeg", zegt Tim Vermeire van Still Movin/Attentia. "Of het nu om arbeiders, bedienden of managers gaat: wij leren hen hoe ze hun tank kunnen aanvullen. We hebben daarbij zowel aandacht voor het mentale, het fysieke, voeding en bewegingsoefeningen. Want wie onbewust leeft en beweegt, verliest meer energie."

Niet alleen kleine organisaties springen op de kar. Ook grote namen als Belgacom, BASF, Electrabel en Bekaert doen een beroep op energiemanagers om de vitaliteit op de werkvloer op te krikken. "Werknemers moeten performant zijn én blijven. Maar vraag aan mensen hoe het met hen gaat en je hoort vaak: 'druk-druk' of 'ik slaap niet zo goed en ben wat moe'. Dat wijst erop dat we massaal op zoek zijn naar energie."

Argwaan

Slim omspringen met die energietank, daar draait het om. "Te veel werknemers komen 's avonds thuis en willen niks anders meer dan in de zetel neerploffen. Of ze presteren keihard, maar zijn tegen het einde van het jaar bekaf", zegt Vermeire. "Zonde, ook voor het bedrijf. Want als je vitaliteit en veerkracht mist, dan mag je nog zoveel verdienen, je zult veel minder betrokken blijven bij je job. Welzijn is een stevig fundament van engagement."

Bewegen maakt betrokken: dat hebben ze ook bij BASF begrepen. Het chemiebedrijf lanceerde voor zijn personeel een 'BFit'-project, in het teken van beweging, balans en voeding. "Wie fit is staat scherp en is veel alerter", zegt woordvoerder Philippe Heyvaert. "Dat is essentieel, want als chemiebedrijf zetten wij sterk in op veiligheid. Ongelukken willen we zoveel mogelijk vermijden."

"Timemanagement ruimt steeds meer plaats voor energiemanagement", merkt trainer Dieter De Bie op. Hij zet binnenkort de ploegarbeiders van BASF in beweging. "In een ploegensysteem meedraaien is erg belastend. Stilstaan bij je gezondheid is dan geen overbodige luxe. Al stoot je in deze doelgroep soms op argwaan. Aan de ene kant heb je arbeiders die om ter snelst naar het werk fietsen en te extreem sporten, aan de andere kant heb je er die zich elke dag een breuk heffen, maar sport als een marteling zien. Het komt eropaan beide groepen mee te krijgen en hen te tonen wat de juiste manier van bewegen is."

Vicieuze cirkel

Een gezonde geest in een gezond lichaam, het zit ook bij accountancybedrijf Ernst & Young ingebakken. Met het initiatief 'Fit 4 The Job' investeert de onderneming in vitaliteit op de vloer. "We hebben er momenteel nog geen zicht op wat dit met het ziekteverlet doet", zegt woordvoerder Christophe Ballegeer. "Maar we gaan er wel vanuit dat die cijfers zullen dalen. Onze workshops draaien om sport, voeding en slaap. We geloven erin dat onze werknemers zich op termijn fitter gaan voelen. Het kan hen ook helpen om om te gaan met stress."

Want stress doet naar suikers grijpen, weet De Bie. "Je bent dan geneigd om rust te zoeken in eten, in snelle suikers. Maar dan kom je aan, waardoor je weer minder goed in je vel zit. Die vicieuze cirkel willen wij doorbreken. We leren ook kleine oefenreeksen aan, ideaal voor wie voortdurend achter zijn bureau zit. In plaats van een zoveelste kop koffie te halen kun je een aantal stretchoefeningen doen."

"Bewegen in de fitnessclub is eerder een doel op zich, bewegen in je bedrijf kan je best zien als een middel", vult Vermeire aan. "Zo kan bewegen goed zijn voor je mentale kracht, concentratie, sociale interactie en de teamspirit."