Direct naar artikelinhoud

Tom Lenaerts begeleidt muziekfeestje van het jaar

Volgende week viert de Belgische muziekindustrie feest. Dan worden tijdens een liveshow de MIA's uitgereikt. Tom Lenaerts is dit jaar voor het eerst ceremoniemeester.

Peter Van de Veire, die de vorige edities van de MIA's in goede banen leidde, heeft momenteel de handen vol met Eurosong. In de zoektocht naar een alternatief kwam Eén bij Tom Lenaerts terecht. "En ik heb meteen ja gezegd", vertelt die. "De MIA's zijn het muziekfeestje van het jaar."

Achter de presentator blijkt een muziekliefhebber schuil te gaan. "Balthazar heb ik dit jaar toch een aantal keer live gezien. Ook Tourist le MC kan ik wel smaken, net als Stuff. En ook van Raketkanon kan ik begrijpen waarom die zijn genomineerd."

Ontdekken van nieuwe muziek doet Lenaerts tegenwoordig met de hulp van zijn zoons. "Ik moet toegeven dat zij me op dit moment meer leren dan omgekeerd. Mijn werk zit er wat dat betreft op. En ik heb het er blijkbaar niet al te slecht van afgebracht. Deze week mocht ik met trots vaststellen dat ze behoorlijk wat over Bowie wisten."

Niet alleen de liefde voor muziek deed Lenaerts toehappen voor de MIA's. "Ik hou van livetelevisie. Bij zo'n rechtstreekse uitzending weet iedereen dat het meteen goed moet zijn, foutenmarge is er niet. Dat zorgt voor een heel bijzondere focus. Ik heb altijd genoten van de live-uitzendingen van Schalkse ruiters en Mannen op de rand. En ook bij De Kruitfabriek probeerden we steeds om de opnames zo weinig mogelijk te onderbreken. Mocht het technisch niet zo problematisch zijn, dan zou ik ook mijn kwissen live brengen."

Bij een liveshow van anderhalf uur zoals die van de MIA's komt wel wat voorbereiding kijken. "Ik zou liegen als ik nu zou vertellen dat ik daar niet zenuwachtig voor ben. Maar je moet mijn rol ook niet overdrijven. Ik ben de lijm en het glijmiddel die moet zorgen dat alles vlot verloopt. Ik mag zeggen wie de genomineerden zijn en van wie ze hun prijs zullen krijgen. Dat is het zowat. De echte sterren zijn de muzikanten."

De MIA's, 21 januari om 21.40 uur op Eén