Direct naar artikelinhoud

Sociaal overleg gaat in de luwte voort

Via een aantal technische werkgroepen kan de basis gelegd worden voor de start van het sociaal overleg. Maar zelfs dan wordt het bijzonder moeilijk.

Momenteel hebben de sociale partners contacten op drie niveaus. Zo zien ze elkaar voor de verdere uitwerking van het eenheidsstatuut arbeiders-bedienden. De regeling die voormalig minister van Werk uitwerkte, vertoont nog enkele hiaten. Het gaat onder meer over het vakantiegeld en gewaarborgd loon. De gesprekken daarover tussen de sociale partners lopen al een hele tijd en gaan nu verder.

Daarnaast heeft de regering advies gevraagd bij de sociale partners over enkele KB's die delen van het regeerakkoord moeten omzetten. Dan gaat het onder meer over de zogenoemde landingsbanen, brugpensioen en de werkloosheidsuitkering. Het is de logische gang van zaken dat via het beheerscomité van de RVA de sociale partners worden geconsulteerd. Dinsdag zaten ze samen, gisteren opnieuw met enkele kabinetsleden van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) erbij. De vergadering was gisteravond laat nog niet afgelopen.

De bedoeling is om op deze twee vlakken consensus te vinden, zodat het vertrouwen tussen werkgevers en werknemers kan groeien. Mogelijk worden de gesprekken over het eenheidsstatuut gekoppeld aan die over de KB's. De bonden benadrukken dat er geen overleg wordt gevoerd, dat het enkel technische werkgroepen zijn.

Pas als daar enige consensus is, kan ook het echte sociaal overleg worden opgestart. Dan pas worden de cruciale elementen als de indexsprong, de pensioenregeling of een vermogenswinstbelasting besproken met de toppers van de Groep van Tien. Gezien de tegenstellingen is de kans op slagen niet erg groot. "Een waterkans", noemt ACV-voorzitter Marc Leemans het. Momenteel pleegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) discrete contacten. Het is vooral een informatieronde, waar in de eerste plaats geluisterd wordt, maar nog geen openingen worden gezocht.