Direct naar artikelinhoud

De Coninck tegen algemeen brugpensioen Ford Genk

Volgens federaal minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) kan het "niet de bedoeling" zijn dat zomaar alle 50- of 52-plussers bij Ford Genk met brugpensioen kunnen gaan.

"Als mensen daar 35 jaar gewerkt hebben en nacht- en ploegenarbeid hebben gedaan, dan heb ik er geen probleem mee als je daarover wilt nadenken", verklaarde de minister gisteren in De zevende dag. "Maar als mensen daar nog maar twee jaar werken en dan willen stoppen met werken, dat kan niet de bedoeling zijn."

De Coninck betreurt het dat vakbonden en directie bij Ford "als eerste een akkoord bereikten over die werkloosheid met bedrijfstoeslag". Ze stelt ook vast dat heel wat mensen "in de tijdelijke werkloosheid blijven hangen, vooral omdat ze niet weten wat de premie zal zijn".

De finale beslissing over het brugpensioen komt de federale regering toe, maar De Coninck onderstreepte dat niettemin advies nodig is van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), bevoegd voor de begeleiding van werklozen. Zelf wil ze alvast zoveel mogelijk mensen weer aan de slag krijgen.

Tot slot zei De Coninck nog dat ze de onenigheid tussen de Ford-werknemers betreurt. "De enige die daar beter van wordt, is de baas."