Direct naar artikelinhoud

Paul Magnette gaat PS leiden

Paul Magnette wordt de nieuwe voorzitter van de Franstalige socialisten. Hij wordt als minister opgevolgd door Jean-Pascal Labille, topman van de socialistische mutualiteit in Luik.

Na maanden twijfelen heeft de PS gisterenavond een grote stoelendans ingezet. Deze strategische oefening is van levensbelang met het oog op de campagne voor de verkiezingen van 2014. Na een bijzondere bijeenkomst op het partijhoofdkwartier aan de Brusselse Keizerslaan werd duidelijk dat minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette niet alleen uit de federale regering stapt om burgemeester van Charleroi te worden. Hij wordt ook de nieuwe interimvoorzitter van de PS. Het partijbureau verkoos hem unaniem.

Imago verbeteren

Het is het sterke signaal waarop heel wat PS'ers zaten te wachten: de jonge rode ster, die perfect Nederlands spreekt, neemt de fakkel van Thierry Giet over. Net als Bart De Wever gaat hij de job van burgemeester van een grote stad cumuleren met die van partijvoorzitter. Zijn opdracht is het imago van de grootste Franstalige partij na een moeilijke periode te vernieuwen en versterken. De 41-jarige politicoloog van de ULB is bovendien de geschikte man om het PS-beleid in Vlaanderen te verkopen.

Dat zal nodig zijn als de Franstalige socialisten de komende maanden op ramkoers met de N-VA blijven liggen. De verhuis van Magnette naar het PS-hoofdkwartier betekent ook dat premier Elio Di Rupo een duidelijke keuze heeft gemaakt tussen de Wetstraat 16 en de Keizerlaan.

Na 14 maanden met interimvoorzitter Thierry Giet zal heel wat veranderen. In zijn toespraak hield Magnette een pleidooi voor de totale mobilisatie van de partij naar aanleiding van de verkiezingen van 2014. Magnette zal af en toe een linksere koers varen en zich onafhankelijker opstellen tegenover de regering. Dat moet de PS helpen in zijn strijd tegen het extreem-linkse partij PTB.

Opmerkelijk: de termijn van zijn voorzitterschap is hetzelfde als die van de federale regering. Valt die regering vroeger, dan moeten er interne verkiezingen plaatsvinden. De vraag is of er garanties bestaan dat Di Rupo zijn plaats terugkrijgt als de regering valt? "Alles is slim geregeld", legt een PS-kopstuk uit.

Nieuwe minister

Magnette, die bevoegd was voor ontwikkelingssamenwerking en overheidsbedrijven, wordt door Jean-Pascal Labille vervangen. De Luikenaar is topman van de socialistische mutualiteit. Hij is een vertrouweling van Waals minister Jean-Claude Marcourt, maar ook van de Anne Poutrain, de sterke vrouw achter de schermen bij de PS. Labille werkte ook tien jaar lang samen met wijlen Michel Daerden.

De 51-jarige moet de gevoelige discussie rond de beperking van de salarissen van de managers van overheidsbedrijven behandelen. Ook moet de nieuwe minister de hervorming van de NMBS in de praktijk omzetten.

Ook in de Brusselse afdeling veranderde er heel wat. Vicepremier Laurette Onkelinx wordt voorzitster van de lokale PS-federatie. Ze volgt Rudy Vervoort op die in april of mei Charles Picqué als Brussels minister-president gaat opvolgen. "Dat wordt een echte uitdaging", aldus Vervoort die lijsttrekker wordt voor de verkiezingen in de Brusselse gewest in 2014.