Direct naar artikelinhoud

Erkenning van Russisch stort Oekraïne in crisis

Rellen op straat, gevechten in het parlement, een parlementsvoorzitter die wil aftreden en een president die oppert dat er vervroegde verkiezingen moeten komen. De wet die de Russische taal een formele status geeft in Oekraïne, dreigt het land in een politieke crisis te storten.

Het begon dinsdagmiddag toen, in de afwezigheid van parlementsvoorzitter Volodymyr Litvin, een parlementslid van president Janoekovitsj' Partij van de Regio's, snel een voorstel indiende voor aanname in tweede lezing van de controversiële wet die het gebruik van Russisch in scholen, ziekenhuizen, rechtbanken en andere staatsinstellingen toestaat in regio's waar meer dan 10 procent van de bevolking Russisch spreekt.

Handgemeen

Binnen enkele minuten was de wet aangenomen. In het parlement zelf brak een handgemeen uit tussen voor- en tegenstanders en buiten op straat verzamelden zich honderden woedende Oekraïeners om te protesteren.

Gisteren leidden hun pogingen om een persconferentie van president Janoekovitsj te verstoren tot rellen en gevechten met de politie.

Janoekovitsj, die de zegeningen van Euro 2012 voor Oekraïne had willen opsommen, riep in plaats daarvan de fractieleiders bijeen. Als deze de crisis niet kunnen bezweren, zei hij, zullen de verkiezingen vervroegd worden gehouden.

Litvin, die meent dat de procedures geschonden zijn in de snelle en onverwachte stemming, kondigde aan te zullen aftreden als parlementsvoorzitter.

"Ik ben voor de gek gehouden, Oekraïne is voor de gek gehouden", zei hij. Zonder handtekening van de parlementsvoorzitter kan de wet niet aan Janoekovitsj ter ondertekening worden voorgelegd.

De taalkwestie werkt bij veel patriottische en Oekraïens sprekende burgers als een rode lap op een stier.

Hoewel in het zuiden en westen miljoenen Russischsprekenden wonen (die vaak hun kinderen al naar Russische scholen sturen), wordt de nieuwe wet gezien als bedreiging voor de Oekraïense onafhankelijkheid en als symbool voor de blijvende invloed van Rusland.