Direct naar artikelinhoud

Suez laat concurrenten mee betalen aan nucleaire rente

BRUSSEL

De nucleaire rente van 215 tot 245 miljoen die vanaf volgend jaar aan de staatskas betaald moet worden, komt niet alleen uit de zak van GDF Suez maar ook deels uit die van de kleinere concurrenten. Dat blijkt uit het protocolakkoord dat de regering met Suez afsloot.

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) lichtte de contouren van het akkoord in de Kamer toe. In ruil voor het langer openhouden van de oudste kerncentrales mag de federale regering zoals bekend rekenen op een jaarlijkse bijdrage tussen de 215 en 245 miljoen euro voor de periode tussen 2010 tot 2014. Een ‘opvolgingscomité’ met vertegenwoordigers van de regering en van de energiesector zal de bijdrage bepalen voor de jaren nadien tot de vervaldatum van de kerncentrales. De jaarlijkse bijdrage, zo blijkt nu, zal niet enkel betaald worden door GDF Suez maar ook door zijn kleinere concurrenten. Of zoals het akkoord het stipuleert: “Het geheel van de betrokken producenten.”

Kleinere producenten

Dat is opmerkelijk, aangezien over het akkoord alleen met marktleider GDF Suez werd onderhandeld. Ook EDF en SPE Luminus vertegenwoordigen een kleine nucleaire capaciteit in ons land. “Ik stel samen met u vast dat mijn handtekening niet onder dat contract staat”, reageert Luc Sterckx, CEO van SPE Luminus, koeltjes tegenover De Morgen. “Dit akkoord is niet aan ons voorgelegd, laat staan door ons goedgekeurd. We hebben aan de regering duidelijk gemaakt dat onze situatie toch lichtjes anders is dan die van de marktleider. Wij hebben moeten betalen aan Electrabel om een deel van de markt te kunnen overnemen en die investering is nog niet afgeschreven. Ik neem aan dat we het hier in de nabije toekomst toch nog even met de regering over kunnen hebben.” Gerard Mestrallet, CEO van Suez, laat van zijn kant duidelijk verstaan dat ook de kleinere producenten wel degelijk in de portemonnee zullen moeten tasten. “GDF Suez zal bijdragen aan de begroting samen met de andere nucleaire energieproducenten”, stelt hij.

Bijdrage verdeeld

Ook het kabinet van minister van Energie Paul Magnette (PS) geeft toe dat de bijdrage verdeeld wordt over alle marktspelers. “We hebben ervoor gekozen om een omvattend akkoord te maken met GDF Suez alleen over alle punten die voor de regering van belang zijn”, zegt zijn woordvoerder. “Met SPE Luminus is er wel degelijk contact geweest en zij wisten dat ook zij een deel van de bijdrage zouden moeten betalen dat in verhouding staat tot hun marktaandeel.” SPE is goed voor zowat 7 procent van de nucleaire capaciteit.Het protocolakkoord is slechts de voorloper van een definitief contract tussen regering en Suez dat binnen acht maanden zou moeten volgen. De Franse energiereus belooft, behalve de (fiscaal aftrekbare) jaarlijkse bijdrage, onder meer 500 miljoen te investeren in hernieuwbare energie en ook jaarlijks 5 miljoen te besteden aan nucleair onderzoek in ons land. Ook zal het bedrijf voor 2015 10.000 nieuwe werknemers aanwerven en zijn belangrijkste beslissingscentra in ons land handhaven. De regering belooft “een stabiel regulerend en normatief kader” voor de energiesector in de komende jaren. Tot ontzetting van de oppositie, die de regering-Van Rompuy verwijt daarmee het bijna-monopolie van Suez te betonneren.Over de betwiste heffing van 500 miljoen voor de begroting van dit jaar zegt het akkoord niets. Premier Van Rompuy bevestigde dat de heffing wel degelijk geïnd zal worden, in twee schijven. De helft van het bedrag wordt in een fonds gestort voor energie-investeringen. Suez betwist de heffing van vorig en dit jaar voor de rechtbank.