Direct naar artikelinhoud

Geldboete voor Nederlanders die Hitlergroet brachten

Hasselt l De Nederlander Stefan Wijkamp (41), bijgenaamd de Hitler van Kerkrade, en de extreem rechtse politicus Joop Glimmerveen (80) uit Den Haag zijn door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot elk een geldboete van 1.100 euro.

Op 10 maart 2007 verheerlijkten de twee het nazisme en brachten ze de Hitlergroet tijdens een herdenking op een Duits militair kerkhof in Lommel, waar zo'n driehonderd neonazi's opdaagden.

Volgens de rechtbank zette het duo aan tot discriminatie en rassenhaat door in hun toespraken asielzoekers, Turken, Marokkanen en homoseksuelen te viseren. De rechtbank achtte de feiten bewezen door het vooronderzoek en de rechtbankzitting, waar de twee Nederlanders aanwezig waren.

De rechter meende dat hun handelingen duidelijk symbool stonden voor haat tegen bepaalde groepen in de samenleving, ongeacht welke betekenis ze ook wilden geven aan de door hen uitgesproken woorden of handelingen, zoals de Hitlergroet. De twee hadden nog een blanco strafblad.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, dat zich burgerlijke partij had gesteld, kreeg een morele schadevergoeding van 1 euro toegewezen en een rechtsplegingsvergoeding van 150 euro.

Wijkamp, die een das droeg met edelweissmotief en verder getooid was met brilletje, schuine haarlok en Hitlersnorretje, gaf toe dat hij de Hitlergroet bracht, maar wilde naar eigen zeggen niet tot discriminatie aanzetten. Hij voelt zich immers verbonden met het Duitse nationaalsocialisme, waarbij Hitler zijn geestelijke leider is. Wijkamp ontkende over Turken of Marokkanen gesproken te hebben, maar dat geloofde de rechtbank niet.

Glimmerveen, de gewezen voorzitter van de Nederlandse Volks-Unie (NVU), verklaarde de Germaanse groet te hebben gebracht. Volgens hem lijkt die wel op de Hitlergroet, maar staat er een ander gedachtegoed achter.

n Stefan Wijkamp, alias de Hitler van Kerkrade, moet 1.100 euro ophoesten.