Direct naar artikelinhoud

Journalistenbond ongerust, Lieten reageert gematigd positief op krachtenbundeling

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) is gematigd positief over de samenwerking die Concentra en Corelio hebben aangekondigd. In een tweet drukte Lieten de hoop uit dat Het Mediahuis geen verschraling van de diversiteit betekent en dat de krachtenbundeling deze "sector in transitie" ten goede komt. Lieten verwijst naar de economische realiteit, waarin kranten het almaar moeilijker hebben, maar toch hun product moeten verkopen. "In die markt is een krachtenbundeling noodzakelijk als we het diverse aanbod in Vlaanderen willen behouden."

Of die krachtenbundeling betekent dat een aantal titels na verloop van tijd zullen verdwijnen, zoals ook met Het Volk gebeurde, wou Lieten niet zeggen. "Niemand durft op dit moment tien jaar in de toekomst te kijken." In 1994 werd Het Volk als een onafhankelijke krant opgenomen in de VUM-groep, maar na verloop van tijd smolt die krant samen met Het Nieuwsblad, tot Het Volk in 2008 ophield te bestaan. Lieten juicht wel toe dat Het Mediahuis meldt dat het zich engageert om alle titels te behouden. "We kunnen commerciële bedrijven daar natuurlijk niet toe verplichten." Lieten is ook blij dat Het Mediahuis een Vlaams bedrijf is. "Buitenlandse aandeelhouders zouden dit misschien financiëler bekijken. De aandeelhouders van Corelio en Concentra kennen het vak."

Geen nieuw bloedbad

Bij de journalistenbond denkt men er helemaal anders over. "Wij zijn heel ongerust en bezorgd", zegt Pol Deltour, secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). "Dit zal onvermijdelijk een effect hebben op de werkgelegenheid, en ook op de redactie. De twee uitgeefgroepen hebben al aangekondigd een rationalisering door te voeren bij de ondersteunende diensten. Dat valt door te trekken naar de redacties. We zullen hier heel goed moeten opletten en we gaan er alvast alles aan doen om dit tegen te houden. Hopelijk wordt het niet opnieuw een bloedbad. De voorbije vijf jaar hebben we al 400 beroepsjournalisten verloren, en dat waren vooral freelancers."