Direct naar artikelinhoud

Minderjarigen niet meer voor strafrechter?

Minderjarigen als volwassenen berechten: een denktank van 31 experts wil dat systeem afschaffen. Omdat er te weinig rekening wordt gehouden met de jongere. In ons land geven rechters elk jaar meer dan honderd minderjarigen uit handen.

Het jeugdhof in Gent buigt zich vandaag over het lot van Gillian V. uit Roeselare. Hij is achttien. Maar toen V. in januari vorig jaar tijdens een inbraak een 83-jarige vrouw verkrachtte en om het leven bracht, was hij zeventien en dus minderjarig. De jeugdrechter in Brugge gaf hem uit handen.

Zijn advocaat Serge Defrenne vecht die beslissing aan. Jongeren die uit handen worden gegeven, riskeren voor de zwaarste delicten tot dertig jaar gevangenis.

Bij uithandengeving worden jongens en meisjes die al zestien zijn maar nog geen achttien en (zware) feiten plegen, doorgestuurd naar de strafrechter. "De publieke opinie kijkt vooral naar het misdrijf in plaats van naar het kind", zegt Geert De Cock, advocaat gespecialiseerd in jeugdrecht en voorzitter van de werkgroep jeugdsanctierecht. Dat is een Vlaamse denktank van magistraten, advocaten, hulpverleners en wetenschappelijke onderzoekers die pleit voor het afschaffen van uithandengeving.

"Omdat jongeren op die leeftijd nog volop in ontwikkeling zijn. Alle minderjarigen hebben recht op een gespecialiseerde aanpak, ook de moeilijkste", zegt De Cock. "Onze maatschappij moet een constructief antwoord vinden. We moeten aan jongeren werken. En dat doen we niet door ze in een gevangenis tussen volwassenen op te sluiten", stelt De Cock.

Jef Vermassen, advocaat van de nabestaanden van de vermoorde 83-jarige vrouw, volgt die redenering niet. "Je kunt jongeren apart berechten, op voorwaarde dat je hun gedrag nog kunt beïnvloeden. In deze zaak bijvoorbeeld zit je met een jongen die afschuwelijke feiten heeft gepleegd en daar helemaal onbewogen bij blijft. Zo iemand kun je niet bij de jeugdrechter houden."

Vandaag kan een minderjarige tot zijn twintigste in een gesloten instelling verblijven. De denktank stelt twee oplossingen voor: de leeftijdsgrens voor het jeugdbeschermingsrecht optrekken tot 25 jaar en de mogelijkheid om een sanctie tot tien jaar op te leggen. >>5