Direct naar artikelinhoud

Kopschopper had 'rekening te vereffenen'

De 17-jarige hoofdschopper uit Okegem, Ninove, meldde zich gisteren bij de politie van Aalst. Hij legde er uit dat hij zijn slachtoffer in de nacht van zaterdag 1 juni niet willekeurig koos. Het gaat om een 29-jarige man uit Liedekerke met connecties binnen het drugsmilieu met wie hij al geruime tijd op voet van oorlog leefde. Volgens vrienden van de jongen was hij zijn dealer. "De feiten zelf geeft hij toe, maar het is geen banaal straatgeweld, er is geen doelloos slachtoffer uitgekozen", zegt zijn advocaat Steven Henderickx. "Hij kende het slachtoffer."

De geweldenaar haalde in november 2012 al eens het nieuws toen hij na een gele kaart tijdens een voetbalwedstrijd een 16-jarige scheidsrechter te lijf ging. Hij sloeg ook de clubsecretaris en een rivaliserende supporter in elkaar. De jongen zat in die tijd zwaar aan de drugs, maar moest de voorbije maanden geregeld urinestalen afstaan aan zijn maatschappelijk assistent. "Sinds de zaak met de scheidsrechter is hij clean", zegt zijn buurjongen.

De man uit Liedekerke liep bij de schoppartij een verbrijzelde oogkas op en mogelijk ook blijvende hersenschade. De jongen verschijnt vandaag voor de jeugdrechter in Dendermonde. Die zal moeten beoordelen of hij uit handen wordt gegeven en behandeld als een volwassene, dan wel geplaatst in een instelling.